Асанж: Нећу опростити ни заборавити седам година „затвора“

0

Оснивач „Викиликса“ Џулијан Асанж изјавио је да је био затворен седам година без оптужбе, а да му је име оклеветано.

Џулијан Асанџ
Фото: Њујорк тајмс

„Данас је важна победа за мене и систем људских права УН, али то никако не може да обрише седам година притвора без оптужнице, док су моја деца расла. То је нешто што не могу да заборавим или опростим“, рекао је Асанж у обраћању са балкона амбасаде Еквадора, у којој живи већ пет година.

Такође је критиковао западне владе, али је додао да је спреман да разговара са Лондоном и Вашингтоном.

„Мој правни тим је контактирао владу у Британији и надамо се да ћемо ступити у дијалог о томе како даље“, рекао је подигавши стиснуту песницу у знак победе.

Додао је да би био „срећан“ да разговара о случају и са америчким министарством правде упркос томе што главни тужилац САД Џеф Сешенс каже да је хапшење Асанжа приоритет.

Влада Еквадора затражила је раније од Велике Британије да омогући оснивачу Викиликса Џулијану Асанжу безбедан пролаз, како би му пружила азил у Јужној Америци, док је британска полиција саопштила да ће он бити ухапшен ако изађе из амбасаде Еквадора у Лондону.

Шведско тужилаштво одбацило је данас прелиминарну истрагу против Асанжа због оптужбе за силовање, што је био разлог за његов боравак у Амбасади Еквадора у Лондону од 2012. године.

РТС

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име