ВИДЕО: Арапи дигли град у сред БиХ, Босанцима ЗАБРАЊЕН УЛАЗ

0

Сарајево Ресорт Осеник први је арапски град у Босни и Херцеговини – власници свих кућа у том граду су Арапи, а за време летње сезоне улаз Босанцима у град је забрањен.

сарајево ресорт осеник
Фото: Youtube printscreen

Сарајево Ресорт Осеник први је арапски град у Босни и Херцеговини – власници свих кућа у том граду су Арапи, а за време летње сезоне улаз Босанцима у град је забрањен, пише „бизнисинфо.ба“, а преноси хрватски портал „Индекс“.

Ради се о првом насељу у БиХ затвореног типа, које је ограђено високом оградом и вратима, а има и своје приватно обезбеђење.

У њему тренутно има око 100 кућа и много пратећих садржаја, а у „центру“ града се налази велико језеро у средини.

За време лета Босанци у град не могу ући, осим ако тамо не раде – као конобари, спремачице, радници обезбеђења или слично.

„Власници кућа су Арапи, и они не желе да се мешају са локалним становништвом. Они имају своје обичаје када је реч о облачењу, понашању, обављању молитви и слично, и желе да их у томе нико не омета или чудно посматра“, каже извор за босански портал „бизнисинфо.ба“.

За кога је направљен Сарајево Ресорт Осеник: Ни после 10 месеци још се нико није уселио

Међутим, ни десет месеци после званичног отварања, у Сарајево Ресорт Осеник се још нико није уселио, нити су се куће почеле изнајмљивати. Изузев Дана отворених врата који jе једном организован, када су околни мештани у великом броју могли да дођу и да обиђу овај туристички комплекс, осталим данима он је поприлично пуст. Разлог је, како тврди координатор између БиХ и Кувајта Нихад Ал-Заем, то што комплекс још није у потпуности завршен и што цене куповине и изнајмљивања кућа још нису дефинисали.

„Нико тренутно не живи овде. Још нисмо тачно дефинисали цене. У наредном периоду ћемо одредити тачно детаље. Ишли смо чак и у неколико банака да се распитамо како Босанци могу на лакши начин да себи приуште једну овакву кућу у овом насељу“ – говорио је тада Ал Заем.

Укупна површина насеља је 230.000 метара квадратних, а у самом центру налази се вештачко језеро, које није за купање, а у понуди су и педалине. У комплексу се налази 160 објеката, међу којима су куће, ресторан, спортски терени и игралишта, а они који дођу у посету за сада могу користити само ресторан, који је тренутно једини сваког дана у функцији.

„Још није све готово, радимо на додатним садржајима. У плану је градња још десет зграда и 30 кућа, базена, теретана и много других пратећих садржаја“ – истакао је директор компаније ”Gulf Real Estate”, која је инвеститор, Јасем Ахмед Ал-Кандери.

Пројекат изградње насеља које ће моћи да пружи смештај за 1.125 туриста започео је 2013. године, а коштао је око 50 милиона КМ

Комплекс у 2017. години још једном отворио врата за све посетиоце

сарајево ресорт осеник
Дан отворених врата у комплексу Сарајево ресорт осеник/ Фото: Ј. Брутус, Фактор.ба

Туристичко-резиденцијални комплекс Сарајево Ресорт Осеник поново су могли да посете сви заинтересовани који су желели да уживају у природи, забави и укусној храни. Ово насеље у којем углавном током лета бораве држављани арапских земаља по други пут је на један дан отворило врата за све посетиоце.

У комплексу којег су арапски инвеститори отворили 2015. године, по други пут се одржава Дан отворених врата, а како за Фактор каже инвеститор пројекта из Катара Јассем АлКандери, он на неки начин представља “фестивал пријатељства између босанског и арапског народа”.

– Дан отворених врата је замишљен као јединствени забавни, културни, рекреативни, туристички и пословни догађај посвећен јачању пријатељства, разумевања и зближавања између грађана Босне и Херцеговине и гостију из арапских земаља. Желимо да ојачамо мостове пријатељства између наших народа и грађана – казао је АлКандери.

Посетиоцима је омогућено и да учествују у рекреативним такмичењима репрезентација домаћина из БиХ и гостију из арапских земаља који уживају у туристичким садржајима Сарајево Ресорта. Одржано је и такмичење у пливању, а осим тога, за присутне је био припремљен и низ других садржаја, попут промоције домаћих производа, здраве хране и слично, док је посебни програм организован за најмлађе.

АлКандери је позивао грађане Сарајева и других градова да дођу и лепо се забаве у „једном од најлепших туристичких насеља у БиХ“.

Сарајево Ресорт је туристичко-резиденцијално насеље отворено у октобру 2015. године. АлКандери истиче да добија само позитивне критике од посетилаца овог комплекса, због чега је посебно задовољан.

 

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име