Порођај у Нишу: Мама која се породила У НИШКОМ ПОРОДИЛИШТУ – Није ни чудо што ЖЕНЕ НЕ ЖЕЛЕ ДА РАЂАЈУ!

2

„Моје искуство је срамота за град и државу“, поручује мама из Ниша која је желела да остане анонимна.

порођај у нишу
Фото: Илустрација

Права срамота. Питају се зашто жене не желе да рађају – зато што су услови у болницама катастрофа, а однос доктора према породиљи ужасан.

Породила сам се у Нишу. На моју срећу, родила сам живу и здраву девојчицу. Моје искуство је срамота за град и државу.

Долазак у породилиште је био ужасан! Сачекала ме је нервозна сестра (вероватно сам је пробудила), а мом мужу нису дозволили ни да уђе. Порођај је био страшан. После 20 и нешто сати муке, питала сам за епидуралну анестезију, али ми докторка није дозволила. Питала сам да ли могу да се истуширам или макар мало прошетам, ни то ми нису дозволили.

Пошто се никако нисам отварала, дали су ми инјекције, прегледали ме једно 20 пута, а главна сестра ме је сву раскрварила. Тек после тога су решили да ми пробуше водењак и тада су видели зелену плодову воду. И после тога су ме терали да се природно порађам (иако је то била ризична одлука због бебе). Тек након три и нешто сата мучења и мене и моје бебе, одлучили су се за хитан царски рез на који сам чекала скоро сат времена.

И после порођаја ми је било страшно. Све жене у соби су се жалиле на докторе и на порођај. Остала четири дана су се свела на свађу са сестрама – молиле смо их да нам дају бебе да видимо, а нису желеле ни да мог мужа пусте у ходник. Да не причам о томе како су нам други дан скинули катетере, а сестре су се на нас наљутиле и што смо „само“ замениле постељину а нисмо је однеле у корпу која се налазила скроз на крају ходника (да подсетим то је био други дан после царског реза).

Биле су веома нељубазне, да не спомињем све остале ствари. Тада сам се породила ту и никад више.

Мама једне девојчице

***

Позивамо вас да кроз ову рубрику пренесете своја искуства из периода трудноће, са порођаја, првих дана са бебом, као и искуства у одгајању и васпитању деце. Ваша искуства могу бити драгоцена другим женама, а поред тога што ћете помоћи једна другој, верујемо и да ћете уживати у причама трудница и мама које живе у другим земљама.

Пошаљите нам своју причу, фотографију – уколико желите (максимална величина фотографије 200Кб) и основне податке (име и презиме, адресу, године и е-маил адресу) на е-маил: hronografnet@gmail.com

Yumama/Хронограф

2 Коментари

  1. Porodila sam se na Zvezdari, i budućim mamama ne preporučujem. Nikako ! Higijena katastrofalna. Tri dana mi niko nije promenio krvavu posteljinu, toaleti puni krvi i papira, hodnikom šetaju bubašvabe, ima grubih i neljubaznih sestara koje se ponašaju prema porodiljama kao prema glupačama….

  2. Nazalost gde god da se porodite isto vam dodje i u narodnom frontu jako neljubazni ponasaju se tako neljubazno i arogantno da jednostavno neznas sta je gore podneti njihovu neljubaznost nemarnost neodgovornost ili bolove i strah od porodjaja da su lekari bolji i strah od porodjaja bi bio manji prema zivotinjama se covek lepse ponasa nego oni prema porodiljama kao da si im neki najveci neprijatelj…

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.