ТОП ЛИСТЕ мушких и женских ИМЕНА за бебе у Београду у 2017. години – Међу првих 100 први пут и МУХАМЕД

0

Која имена су била најпопуларнија ове године у Београду? На основу последње анализе података овде Вам нудимо одвојене листе најчеће даваних имена дечацима и најчеће даваних имена девочицама у Београду у 2017. години. Извор података је Градска управа града Београда.

најпопуларнија имена
Фото: Profimedia

На основу последње анализе података утврђено је која су то имена најчешће давана девојчицама и дечацима рођеним у Београду у 2017. години. Ево резултата.

Ова имена су Београђани најчешће давали својим бебама

И ове године највише дечака у Београду понело име Лука, а Софија је још убедљивије него претходне године иза себе оставила Дуњу, пише сајт Значење имена.

Лука је на првом месту

најпопуларнија имена
Фото: Profimedia

На самом врху листе за дечаке није дошло до великих промена у односу на прошлу годину. Лука је на првом месту, а за њим следе Стефан, Вук, Лазар и Филп. И управо ова петорка је и прошле године била водећа. И ове године је Вук једино изворно словенско и српско име које се нашло међу првих десет имена.

А Софија и даље омиљено име за девојчице

најпопуларнија имена
Топ-20/Фото: printscreen

Име Софија је и 2017. године успело да одушеви највише младих родитеља у Београду, те редослед првих пет женских имена изгледа тренутно овако: Софија, Дуња, Милица, Сара, Нина. Најомиљеније српско име, Милица, се тако опет нашло у самом врху ранг листе. Милица је наиме чак у 84 општине у Србији најчешће женско име, како показују резултати последњег Пописа становништва урађеног у Србији 2011. године.

Прогноза за 2027. годину

најпопуларнија имена
Фото: znacenjeimena.com

Ипак највећи успон ове године је доживела Мила, како је и предвидео портал Значење Имена пре три године. А ове године смо добили њихову прогнозу за 2027. годину:

„На основу статистике коју сад имамо и увида у популарности на инетрнационалној сцени предвиђамо да ће Ђурђа до 2027. доћи на само чело топ листе. Ово име повезује тренд кратких имена и тренд домаћих имена, првенствено по својој звучности, подсећајући на име Ђорђе.“

Љупке девојчице и опасни дечаци

Као и претходних година, родитељи девојчица су више спремни да експериментишу код недевања имена, док су родитељи дечака радије традиционални. Чини се да родитељи имају опуштенији став кад именују своје ћерке, док су веома опрезни кад бирају имена за своје синове. И док се на листи најтраженијих имена за девојчице налазе кротке и миле Срна и Мила, на листи мушких имена су велики и страшни Вук, Вукашин, Вукан и Лав.

Рекло би се да родитељи, можда свесно а можда подсвесно, желе својим синовима да дају опасно име док су ћерке више пожељне као љупке.

Међутим постоји и други тренд, а то су такозвана унисекс имена која су истовремено и мушка и женска. Имена Вања и Саша су се наиме нашла на листи како мушких тако и женских најчешћих имена. Занимљиво је да је број Саша дечака и Саша девојчица подједнак- 12 девојчица и 12 дечака су понели ово име. А ни код Вања није велика разлика. Такође име Матеа се даје и девојчицама и дечацима. А веровали или не, рођена је и једна Дарко ове године.

најпопуларнија имена
Фото: znacenjeimena.com

Мухамед у топ – 100

Име Мухамед појављује се међу првих сто најпопуларнијих мушких имена код новорођенчади у Београду, вероватно први пут после протеривања Турака 1897. године. Ово име је, наиме, заузело 94. место на овој листи, што се може објаснити само великим приливом (привремених) становника нашег главног града, пореклом из арапских земаља, који овде бораве пословно или као студенти. Они доводе читаве своје вишечлане породице, које се, очигледно, током њиховог боравка у Београду даље проширују.

најпопуларнија имена
Мухамед на 94. месту/Фото: printscreen

Хронограф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.