Хуманитарна организација Мајке Терезе оптужена за ПРОДАЈУ БЕБА!

1

Индијска влада наложила инспекцију дечјих свратишта због навода о продаји деце. Хуманитарна организација саопштила је да је „шокирана“ и да истражује наводе.

хуманитарна организација мајке терезе
Хуманитарна организација управља домом за неудате трудне жене/Фото: Getty images

Индија је отворила истрагу против хуманитарне организације Мајке Терезе „Мисионари милосрђа“ због наводне продаје беба.

Влада је затражила од званичника да изврше провере хуманитарних организација широм Индије.

Једна часна сестра и један службеник организације ухапшени су почетком месеца због наводне продаје беба у источној држави Џарканд.

Хуманитарна организација саопштила је да је „шокирана“ и да истражује наводе.

Тржиште незаконитог усвајања деце је у великом успону у Индији након што су закони о усвајању пооштрени 2015. године.

Одељење за жене и бригу о деци у Индији изјавило је у уторак да је „наложило свим државама да одмах изврше инспекцију дечјих свратишта којима управљају „Мисионари милосрђа“.

Полиција је 5. јула ухапсила двоје оптужених након што је Комитету за заштиту деце Џарканде пријављен нестанак бебе из свратишта за неудате труднице којим управља организација.

Према наводима полиције, беба је продата брачном пару који је мислио да плаћа болничке трошкове за мајку.

Хуманитарна организација изјавила је да је инцидент „у супротности са њиховим моралним убеђењима“.

„Предузећемо све потребне мере да се овако нешто никада не понови, уколико се догодило“, рекла је Сунита Кумар из Мисионара милосрђа за БиБиСи.

Мајка Тереза, добитница Нобелове награде, која је преминула 1997. године основала је „Мисионаре милосрђа“ 1950. године. Сестринство, са својим седиштем у источном  делу града, у Калкути, такође управља клиникама, народним кухињама, школама, и домовима за незбринуту децу.

Ко је била Мајка Тереза – светица или „бездушна кучка“

хуманитарна организација мајке терезе
Фото: Манфредо Ферари, Wikipedia

Пре него што је умрла 1997. године, ова часна сестра је саградила култ следбеника тако што је отворила 517 мисионарских испостава, махом у Калкути, главном граду савезне државе Западни Бенгал у Индији. Ипак, бар две деценије уназад, оптужбе за финансијске малверзације и медицинску корупцију прате Терезине мисионаре. Серж Лариве и Женевив Шенард са Одсека за психоедукацију Универзитета у Монтреалу, уз Карол Сенешал са Универзитета Отава, издали су 2012. студију у којој се описују Терезини злочини: доктори који су посетили њене мисионарске центре открили су да је трећина пацијената „лежала на самрти препуштена сама себи.“

Исти аутори наводе да су доктори установили мањак медицинске неге, хране, и средстава против болова, иако је Тереза у те сврхе прикупила милионе долара. Слате такође открива да, упркос тонама новца упућеним Терези, њени хосписи нису изгледали ништа боље у време њене смрти него у време оснивања. Од сопствене болести, Тереза се лечила у калифорнијским клиникама. Стање у овим мисионарским центрима је било толико лоше да су их сведоци поредили са фотографијама „нацистичког концентрационог логора Берген-Белсен.“

Кристофер Хиченс каже да је у одговору на ове оптужбе Мајка Тереза изјавила да „треба наћи лепоту у сиромасима који прихвате своју судбину, који пате као Христос на крсту. Свет много тога добија од њихове патње.“

 BBC News на српском / Хронограф

1 коментар

  1. Povijesna je činjenica da misionarstvo od samih svojih početaka ima osnovnu zadaću pomoći siromašnima i širiti evanđelje. Indikativnim se, naime, doima da su siromašni na taj postajali sve siromašniji materijalno, a sve bogatiji evanđeljem. Na drugoj strani su bogati postajali bogatijima materijalno, a sve siromašniji evanđeljem. Možda je došlo vrijeme da društveni nauk Crkve pokuša pomoći siromašnima tako da širenje evanđelja usmjeri isključivo na bogate.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.