ГАСИ СЕ 14 СРЕДЊИХ ШКОЛА у шест српских градова – Угљанин удара на школе

0

Од 1. септембра у шест општина и градова у Србији престаће да ради 14 средњих школа, а уместо њих биће формирано седам нових, рекао је за Танјуг помоћник министра просвете за средње образовање и васпитање и образовање одраслих Александар Пајић.

14 средњих школа
Фото: Илустрација

Одлука о гашењу 14 школа у Нишу, Крагујевцу, Новој Вароши, Кладову, Куршумлији и Бабушници донета је 9. августа на седници Владе, а Пајић каже да се тим потезом мислило пре свега на интересе ученика и на уштеде у буџету.

Како каже, уредба о критеријумима за нову мрежу школа изашла је у марту, а у плану је смањење броја средњих, али и основних школа на целој територији Србије.

Простор који остаје после гашења одређених школа биће адаптиран, његова намена утврђена у складу са потребама локалне самоуправе, али ће сигурно бити искоришћен у образовне сврхе.

Када су у питању људи који ће после гашења школа бити отпуштени Пајић каже да ће бити направљене листе технолошких вишкова према критеријумима који важе и за друге запослене.

„Они ће бити збрињавани као и други наставни кадар. Важно је рећи да не смањујемо ниједно одељење, не смањујемо број запослених у настави, ово је само мало мањи број запослених у администрацији, јер школе које имају по стотинак ученика не треба да имају и два директора и два секретара“, истакао је он.

Додаје да ће у следећој фази бити испитано скоро 40 средњих школа у Србији како би се обавила рационализација, те да се очекује да толики број школа буде део нове мреже школа.

Када су у питању основне школе, помоћник министра каже да локална самоуправа одлучује о мрежи предшколских установа и основних школа, те да је законски рок за то март 2019. године.

„До тада локалне самоуправе треба да донесу своје акте о мрежи основних школа и предшколских установа, а мислим да ће локалне самоуправе када увиде бенефите од овога то урадити и раније“, навео је он.

На територији Војводине такође ће бити нова мрежа школа, пошто Скупштина Војводине на некој од наредних седница донесе акт о мрежи школа Аутономне Покрајине.

„Постоји воља за тим и ми смо заједно са АП Војводином већ усагласили мишљења које су то школе“, казао је Пајић.

Он је истакао да су предности стварања мреже школа бољи услови за ученике и већа улагања државе, која ће лакше уложити у једну школу, уместо у више њих.

„Такође, ученици ће бити на једном месту, што смањује могућност лоших утицаја, а наравно ово нам доноси и рационалан однос према буџету државе“, закључио је Пајић.

Угљанин удара на школе: Вук постаје Мухамед Хеваји Ускуфи, Јова Змај — Ахмед Али Гурби

14 средњих школа
Фото: Flickr/ Ebs Els

Бошњачко национално веће (БНВ), на чијем је челу Сулејман Угљанин, упутило је дописе управама осам основних школа у Новом Пазару, Тутину и Пријепољу са предлозима да промене имена школа.

У саопштењу се наводи да БНВ предлаже промене имена четири основне школе у Новом Пазару. ОШ „Вук Караџић“ да промени име у ОШ „Мухамед Хеваји Ускуфи“, ОШ „Стефан Немања“ да се убудуће зове ОШ „Кулин бан“, ОШ „Јован Јовановић Змај“ да буде ОШ „Ахмед Али Гурби“, док би се ОШ „Десанка Максимовић“ звала ОШ „Муса Ћазим Ћатић“.

Према БНВ, и две школе у Тутину трба да промене имена и то ОШ „Алекса Ђилас Бећо“ у ОШ „Ферхад бег Драга“, док би ОШ „Алекса Шантић“ требало да промени назив у „Кадија Глухавички“.

Предлог је и да две школе у Пријепољу добију нова имена и то ОШ „Владимир Перић Валтер“ у ОШ „Мурат ефендија Шећерагић“, док би ОШ „Светозар Марковић“ убудуће носила име „Др Рифат Рамовић“, преноси Танјуг.

У саопштењу Бошњачког националног већа се наводи да су те школе проглашене за установе од посебног значаја за образовање бошњачке заједнице у Србији.

Кажу да су руководства тих школа дужна да донесу одлуке о промени назива школа и пре почетка школске 2018/19. године упуте захтев Министарству просвете, науке и технолошког развоја како би добили сагласност за те одлуке.

Спутњик

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.