Душан Вукотић Гостељски: Вучићева представа за НАТО о „дивљацима“ Србима и „жртвама“ Албанцима

0

Председник Србије, чини се, максимално се труди да држави на чијем је челу, учини медвеђу услугу. Наиме, у Новом Саду, у ноћи између суботе и недеље, по тврђењу Матице Албанаца Србије, десио се напад на два албанска тинејџера. Један је, тврди се, тешко повређен, са изливом крви у мозак, а други је ван животне опасности. 

Фото: Кабинет председника Републике Србије, ПРОМО

Иако се о поменутом атаку на албанске младиће још ништа конкретно не зна, председник Вучић се потрудио да ту вест „истелали“ у етар. И то баш пред генералним секретаром НАТО-а. Нисмо ми дивљаци! – завапио је председник Србије. Наравно, овде се под овим „ми“ подразумева да је реч о Србима.

Тешко је отети се утиску да је овакав „напад“ изрежиран, да би нас о томе председник Вучић „обавестио“ у „правом тренутку“ – током разговарао са Столтенбергом на Београдском форуму безбедности. Да је ту „намештаљка“ сасвим могућа, могла би да укаже чињеница да се огласио и Вучићев „десничар“ Миша Вацић, који је реаговао тако што је казао да су „нападнути Албанци веће Србенде од многих Срба“. Томе је додао да не зна ко је напао те младиће, али зна да је напад „етнички мотивисан“. Наравно, оваквом ишчашеном наступу „десничара“ Вацића није потребно никакво посебно објашњење, пошто је јасно да је он све то изговорио да би „запалио атмосферу“ и додатно оцрнио Србе – иако не зна ко је нападач. То јест, ако он зна да је напад „етнички мотивисан“, тада мора да зна којој етничкој скупини нападачи припадају.

председник србије
Миша Вацић: Да не зна левица шта (то) ради десница/Фото: Н1

Заправо, начин на који је ову вест пропратио српски председник, говори о његовој намери или свесном или несвесном акту, да се каже да Срби јесу дивљаци. Јер само дивљаци могу тако „крвнички“ да претуку недужне људе, и то само зато што нису причали српским језиком.

У међувремену, појавили су се и чланци у нашим и медијима наших суседа у којима се каже да су „два млада Албанца пребијена само зато што су говорили албански“. Такву вест није још нико званично потврдио (органи реда, болница…), осим оног, горепоменутог албанског удружења. Полиција или неко из полиције рекао је да је „поводом тог случаја истрага у току“.

Без обзира да ли се пребијање младих Албанаца уистину десило или је све то преувеличано, то јест’, великим делом – измишљено, зачуђује лакомисленост председника државе, који потпуно непроверену вест коментарише на Београдском форуму за безбедност – и то још на енглеском језику! Зашто председник државе прича странцима о проблемима који су у свакој земљи ствар полиције и других органа који су задужени за ред и мир унутар земље? Да ли то он чини намерно? Или, заиста, није у стању да разлучи о чему као председник државе треба да говори, а о чему не – на једном међународном скупу? И у једном и у другом случају наноси се огромна штета свим грађанима Србије.

Вучићев крик, да „нисмо дивљаци“, биће неминовно протумачен сасвим супротно. Поготово када знамо да многобројни медијски лешинари у земљи и у свету вребају сваку прилику да Србију прикажу у што ружнијем светлу.

Брзоплете и несмотрено изношење мишљења о неким догађајима који могу да узнемире јавност, постала је стална навика Александра Вучића. Сетимо се само тајкуна Мишковића, његовог хапшења, провлачења кроз блато, да би касније све Вучићеве оптужбе (у том случају Вучић се понашао као институција тужилаштва) против најбогатијег Србина пале у воду. Исто се десило и по питању најаве откривања убице Јелене Марјановић („њен убица биће пронађен у следећих 48 сати“); ту је и чудовишна прича о Космајцу, „највећем и најопаснијем нарко-дилеру“ на нашим просторима“. Или још теже и још опасније Вучићеве изјаве, попут оне када је тврдио да Албанци нису убили српску децу у кафићу „Панда“ у Пећи, него је прећутно инсинуирао да су то Срби сами себи урадили. По обичају, прошле су године и године, а од Вучићевих оптужби ништа није остало, нити су његови наводи икада доказани.

У овом конкретном случају, када се још не зна тачно шта се десило у Новом Саду, када чак ни полиција још није изашла са конкретним извештајем о том догађају пред јавност, несхватљиво је да председник државе унапред оптужује некакве „дивљаке“ (подразумева се, српске) и апострофира у свему да је до тог инцидента дошло из националне нетрпељивости. Истина, он то није директно рекао, али такав закључак ће се махом извлачити из његовог контекста. Зар није било нормалније да се сачека да се истражни органи о томе изјасне, па да се онда доносе судови? Наиме, за сада није искључено да је ту дошло до сукоба некакве криминалне организације. Можда су се сукобили сами Албанци. Можда су их напали њихови „пословни“ партнери. То што су, како се прича, у питању тинејџери које је неко (не зна се ко) “претукао”, ни у ком случају не значи да су у свему томе случајне жртве (ако су уопште жртве).

Уосталом, зар се не може претпоставити да ће Матица Албанаца у Србији искористити сваку прилику да оцрни Србе и прикаже их у негативном светлу? А до овог часа једино су они причали о ономе што се наводно десило у Новом Саду. „Напали их само зато што су причали“ овај или онај језик, стара је и проверена мустра, да изазовете гнев у јавном мнењу. Уколико се за који дан престане извештавати о овом “инциденту”, а без неспорних доказа да је било онако како ових дана тврди некакво албанско удружење, тада ће бити јасно да је читава прича смишљено пуштена у етар.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.