„Гвоздени пут“ мами туристе из целог света: НА ЛИЦУ МЕСТА – ЈЕДИНСТВЕНА АТРАКЦИЈА НА КиМ

0

Виа ферата Берим, изнад Зубиног Потока, дуга три км. С висинском разликом од 520 метара, међу већим у Европи.

виа ферата берим
ИЗАЗОВ Освајање сурове литице Берима/ Фото: Б. Субашић

Највиша и најдужа пењачка спортско-туристичка атракција Балкана Виа ферата Берим, завршена је пре десетак дана у општини Зубин Поток, а пуштена је у употребу овог викенда. У суботу је стазом дугом три километра, преко челичних ногоступа, сајли и висећих мостова, прелазећи висинску разлику од 520 метара, прошло 40 планинара, водича и алпиниста из централне Србије и иностранства.

Највећи комплимент беримској ферати дали су професионални водичи из иностранства, који су је оценили као једну од најатрактивнијих у Европи, најављујући довођење група љубитеља адреналинских спортова да опробају вештине на „гвозденом путу“ у Ибарском Колашину.

– Прва половина Виа ферате Берим ради од 2015. године, а захваљујући атрактивности, водећи европски и амерички туристички часописи уврстили су је међу главне дестинације за активни одмор на Балкану. Сад је комплетно завршена и очекујемо да ће до 2020. постати једна од водећих европских дестинација за ову врсту туризма – каже Драгиша Мијачић, директор Института за територијално економски развој ИНТЕР који је 2013. покренуо иницијативу за развој туризма у Ибарском Колашину под именом Outdoor in у сарадњи с општином Зубин Поток.

Та идеја је изгледала као научна фантастика, али убрзо пошто је уз помоћ донација саграђена прва половина Виа ферате, почели су да стижу туристи, од планинара до запослених у великим компанијама које су организовале „тим-билдинге“ на врху Берим и на језеру Газиводе.

– Од 2013. почели смо да радимо на промоцији Ибарског Колашина, обуци туристичких радника, изради стратегија, али смо схватили да нам треба јединствена атракција, да бисмо могли да се разликујемо од сличних дестинација.

Закључили смо да треба да направимо Виа ферату као редак туристички производ и показало се да смо били у праву. Она данас успешно служи локалној заједници и конкретној економији без које нема опстанка српског народа – каже Мијачић.

виа ферата берим
ОСВАЈАЧИ Планинари Србије и Црне Горе/Фото: Борис Субашић

Он наглашава да туризам доноси значајна директна средства с релативно мало улагања и да је општина Зубин Поток зато уложила средства у основну инфраструктуру, а затим је од Фонда за Север Косова, основаног по Бриселском споразуму, добила и средства за завршетак ферате.

– Људи су нас пре пет година, кад смо изложили програм промене имиџа Ибарског Колашина из кризне зоне у туристичку дестинацију, посматрали као да смо сишли с ума. Данас је све другачије јер смо успели да доведемо не само туристе из централне Србије, већ и госте из Француске, Енглеске, Немачке, а активан одмор је постао део локалног идентитета – каже Мијачић.

вија ферата берим
САЈЛА Ризични прелазак изнад амбиса/Фото: Борис Субашић

До посла преко сајле

Беримска ферата запошљава, посредно и непосредно, више од 120 људи, од водича до логистичара. У Зубином Потоку кажу да ће тај број бити и већи, јер су постојећи смештајни капацитети недовољни и планира се отварање нових.

Борис Субашић, Новости

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.