Велика Британија напушта јединствено тржиште и царину са ЕУ

0

Велика Британија напушта јединствено тржиште и царину са ЕУ, изјавиo је главни преговарач ЕУ за „брегзит“ Мишел Барније.

велика британија
Фото: Ерик Видал

Велика Британија напушта јединствено тржиште и царину са ЕУ, изјавиo је главни преговарач ЕУ за „брегзит“ Мишел Барније.

Преговарач је рекао да је после разговора с британским колегама договорено између 80 и 85 одсто питања.

Барније је рекао да ће Велика Британија напустити и царинску унију и јединствено тржиште са ЕУ.

Када је реч о Ирској, он је рекао да се контроле царине не могу спровести на граници између Северне Ирске и Ирске, наводећи да ЕУ поштује уставни интегритет Велике Британије.

Банка Енглеске тражи проверу кредитора после Брегзита

велика британија
Фото: Wikipedia

Лондон – Банка Енглеске затражила је од зајмодаваца у Британији да обезбеде шесточасовне провере њихових биланса стања у данима после могућег Брегзита „без договора”, у настојању да спречи нагли притисак на кредитну активност, извештава Ројтерс позивајући се на извор у финансијској индустрији.

Провере би обухватиле депозите, зајмове, валутну и изложеност преко финансијских деривата, као и све промене трошкова финансирања и камата на кредите, рекао је неименовани извор за британску агенцију, преноси Танјуг.

Британска централна банка појачава активности на изради планова за ванредне ситуације због евентуалног неуређеног развода Британије и Европске уније.

Преговори између Лондона и Брисела за сада нису резултирали споразумом, при чему је остало једва шест месеци да се он постигне до дана за Брегзит, 29. марта.

Брегзит без споразума би урушио правну инфраструктуру на коју се ослањао већи део финансијског сектора и могао би да избаци из колосека уздрману британску економију, оцењује Ројтерс.

Провере ће такође подразумевати и телефонске позиве у редовним временским интервалима, како би виши менаџмент могао у реалном времену да се информише о утицају који на домаће тржиште новца има британски излазак са јединственог тржишта и окончање вишедеценијског важења вредне заједничке регулативе и заједничке комерцијалне користи.

Агенције

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.