ЕКСКЛУЗИВНО Шамар Приштини у НАТО: Не може војска одмах, за то ће вам требати 10 ГОДИНА

0

Војска Косова неће бити формирана у децембру, како су најављивале власти у Приштини, речено је за Блиц у седишту НАТО-а у Бриселу, где наглашавају да ће процес трансформације БСК у војску трајати 10 година.

војска косова
Фото: Ваљдрин Земај, ЕПА

У Бриселу је у уторак почео састанак министара спољних послова земаља чланица НАТО, а на брифингу у НАТО-у уочи почетка састанка званичник Алијансе рекао је Блицу да војска Косова неће бити формирана у децембру, како су најављивале власти у Приштини.

Деценија трансформације

– Мислим да војска Косова неће бити формирана у децембру. Постоје три закона која су тренутно у законодавном процесу. Постоји очекивање да ће они крајем месеца бити усвојени. Тада ће почети транзициони процес од десет година да би се трансформисале Косовске безбедносне снаге. Нема говора да они постану војска када се усвоје закони, то је дуг процес – рекао је овај званичник.

На брифингу је новинарима речено и да је битно да се нагласи да се ангажовање снага НАТО на Косову заснива на три стуба: улога КФОР, НАТО тим за саветовање и везу и побољшање интеракција. Такође, поновљено је да је КФОР на Косову у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН.

– Оно што је важно и непроменљиво јесте то да наш задатак остаје да обезбедимо сигурно и безбедно окружење и слободу кретања свих људи и свих заједница на Косову. То је најважнија ствар која би требало да се зна о КФОР-у на Косову – истакао је саговорник НАТО у Бриселу.

Устав препрека

Слично говори и Енвер Хасани, бивши председник Уставног суда Косова, који је у интервјуу за Н1 рекао да формирање војске у децембру не би било по Уставу КиМ.

– Суштина три закона који би требало да буду донесена је да се не дира у уставну димензију војске, и ти закони су део једног дужег процеса од 10 година. Иначе, немогуће је формирати војску без промене устава, баш зато је одлучено да се иде овим путем – рекао је Хасани. Према његовом мишљењу, то што власти у Приштини причају о формирању војске је само ствар политике.

– То је за унутрашњу употребу на Косову. Војска не може да се формира без сагласности Српске листе, односно двотрећинске већине у скупштини – закључује Хасани. Милован Дрецун, председник Одбора за Косово и Метохију у Народној скупштини Србије, каже да Србија не може да спречи трансформацију БСК, али да може кампањом према Вашингтону и НАТО-у да утиче да они буду гарант и спрече евентуални упад на север.

Кључна улога НАТО

Иначе, поводом тренутне ситуације и подизања такси за робу из Србије, поменути званичник НАТО-а рекао је новинарима у Бриселу да се осећа повећана тензија на Косову, али да није само ово питање довело до тога – него сплет неколико истих.

– НАТО није умешан у проблеме по питању тарифа. Јасно је да желимо да будемо сигурни да има напретка у дијалогу Београда и Приштине, и све што може да одложи то питање је брига за нас. Постоји неколико инцидената који су повећали тензије, мислим да нису само тарифе. Наш интерес је да се тензије смање, а не повећају – рекао је он.

На констатацију да велики број људи мисли да до споразума неће доћи, или да уколико и дође неће бити на стабилним ногама, из НАТО-а су нам рекли да ће урадити све што је до Алијансе да се договор постигне.

– Волели бисмо да договор буде постигнут. Ми ћемо се фокусирати на наше задатке, надајући се да се политички договор може постићи уколико урадимо оно чему смо посвећени. Мислим да НАТО ту има кључну улогу. Надамо се да ће се политичарима дати простор како би постигли одговор – речено је у Бриселу.

Брнабић: Надам се да нећемо

војска косова
Фото: Танјуг/АП

Дан пошто је албански премијер Еди Рама у Загребу после сусрета са хрватским колегом Пленковићем рекао да је Србија прекршила уговор ЦЕФТА огласила се и премијерка Ана Брнабић. Она је негирала Рамине наводе, али је додала да се слаже с њим да је повећање таксе ненормално. Премијерка Србије изјавила је поводом најаве формирања косовске војске да се нада да Србија неће морати да употреби своју војску, али да је тренутно то једна од опција на столу зато што се не може гледати ново етничко чишћење Срба.

– Надам се да никада нећемо морати да употребимо своју војску, али је у то у овом тренутку једна од опција на столу, јер не можемо да гледамо ново етничко чишћење и нове олује иако Еди Рама на њих позива – казала је она новинарима. Премијерка је додала да су потези Приштине „политика 19. века“ и да Београд и Приштина имају различите визије приоритета.

– Мој приоритет су школе, а њихов пушке – рекла је Ана Брнабић.

Наташа Ивановски, Блиц

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.