ИСПОВЕСТ ЧОВЕКА КОЈИ ЈЕ ПРЕ 30 ГОДИНА СТРЕЉАО ДИКТАТОРА: Чаушеску је пред смрт певао Интернационалу, а и данас ме хвата језа од тога (ВИДЕО)

2

Николае Чаушеску био је на челу Румуније од 1965. до 1989. године. Важио је за диктатора који је тлачио свој народ, који је на крају устао против њега.

николае чаушеску
Јонел Бојеру испред Парламента Румуније у Букурешту/Фото: Андреј Пунговшчи, Обзервер

Незадовољни грађани су преплавили улице Букурешта и захтевали су да Чаушеску сиђе са власти. На крају је 25. децембра стрељан заједно са својом женом Еленом.

Jонел Бојеру је био један од троје људи који су убили Чаушескуа и његову супругу, на Божић 1989. године после мелодраматичног суђења.

После пресуде, они су изведени из зграде док је Чаушеску певао Интернационалу, а његова мање прибрана жена вриштала „Је*ите се!“. Бојеру их је поставио пред зид и покосио их својим калашњиковим, преноси Гардијан.

Све се одиграло брзином светлости, а војни новинар је успео да сними само последњи рафал метака који су покосили некадашњи председнички пар. Овај снимак је обишао читав свет.

„И данас сам нервозан кад о томе говорим. Прекинуо сам два живота. У рату је то прихватљиво, али много је теже кад убијеш ненаоружане људе. То никоме не бих пожелео, иако је мени убијање људи посао“, говорио је Бојеру 2014. године.

Он је тада истакао да не жали што је баш он означио крај Чаушескуове тираније и владавине страха и немаштине. И његова породица је била међу милионима прогоњених.

„Мој деда је био свештеник, либерал, већи део живота је провео у затвору. Он је био заиста срећан после тих догађаја, срећан што се режим променио, што је Чаушеску мртав. Рекао ми је: Без бриге, ја на себе узимам све твоје грехе“, истакао је у својој исповести Бојеру.

Он је додао да је за овај свој чин платио високу цену. То га је коштало приватности, мира и брака са женом која је била забринута због славе коју је стекао.

Бојеру верује да су баш његови меци убили Чаушескуове јер је, кад је почео да пуца, видео да се један од тројице чланова стрељачког вода скаменио на неколико тренутака, а други је заборавио оружје да стави на аутоматски начин рада па је успео да испали само неколико појединачних хитаца.

Широм света је и дан данас познато да су Чаушеску и његова супруга Елена били веома заљубљени, а пар је чак и тражио да умре заједно, што им је и одобрено. „Устрелио сам их веома брзо. Сматрам да сам им омогућио да умру достојанствено“, додаје.

Гроб Чаушескуових, званично, не постоји. На гробници где су сахрањени стоје имена два генерала са датумом смрти који одговара датуму смрти брачног пара Чаушеску. Држава је одбила све захтеве породице и следбеника да се посмртни остаци пренесу у неки маузолеј или цркву и да им се гроб обележи.

Место где је стрељан брачни пар Чаушеску у Трговишту отворено је за посете туриста. Хваљење и величање Чаушескуа у медијима забрањено је законом.

Гардиан 

2 Коментари

  1. Novinar koji je pisao ovaj tekst je trebao malo bolje da se informiše. Grob Nikolae Čaušeskua postoji na groblju Genčea u Bukureštu i propisno je obeležen. Na grobu ima čak 2 spomenika na kojima piše da tu leži N.Čaušesku. Pored toga na grobu uvek ima svežeg cveća i vidi se da se grob održava. Elena je sahranjena na istom groblju, ali u poseban grob, koji je udaljen od Čaušeskovog groba oko 50-tak metara. I ona ima spomenik sa imenom, ali je grob malo zapušten. Na zahtev porodice radjena je DNK analiza leševa kako bi se porodica uvwerila da su oni tamo i stvarno sahranjeni – što je i potvrdjeno.
    Živim u Bukureštu i posetio sam ovo groblje tako da dobro znam šta sam napisao.
    I još samo da kažem da sve više Rumuna žali za Čaušeskuom i dolazi da mu oda poštu, posebno u ovo vreme decembra, o čemu nacionalna TV redovno izveštava.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.