У Србији од пестицида страдало више од 2.000 птица, кажњених нема

0

У протеклих 19 година у Србији од последица тровања страдале су најмање 2054 дивље птице, пише Војвођански истраживачко-аналитички центар (ВОИЦЕ).

2054 дивље птице
Орао крсташ / Фото: Друштво за заштиту и проучавање птица Србије

Оволики број отрованих птица алармантан је, а поједине заштићене врсте готово су истребљене, упозорили су стручњаци из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије (ДЗППС).

Они додају да је пестицид фурадан највећи кривац за смрт дивљих и угрожених птица.

Фурадан садржи карбофуран који се користио и као бојни отров. Ова забрањена супстанца делује на централни нервни систем и изазива парализу мишића, што брзо доводи и до смрти.

Популација степског сокола опала је у последњих 20 година за чак 70 процената, а та птица добила је статус критично угрожене врсте.

Популација сивог сокола који се води као угрожена врста у истом периоду опала је скоро за половину, а главни разлог масовног опадања броја обе врсте соколова јесте њихово убијање и прогањање које спроводе голубари, навели су из ДЗППС.

Још једна угрожена врста је и орао белорепан, а 97 орлова белорепана страдало је од последица тровања у истом периоду, подаци су из базе ДЗППС.

У тој бази Војводина је место на коме је највише птица отровано фураданом.

Председник ДЗППС-а Милан Ружић рекао је за ВОИЦЕ да је убијање грабљивица, посебно соколова, за које су одговорни поједини голубари означено као главна претња опстанку угрожених степског и сивог сокола.

Према његовим речима, целој ситуацији доприноси и некажњивост оних који трују птице.

„Готово нико у Србији није кажњен због тровања птица. Позната су нам само два случаја где су особе одговарале за тровање птица“, навео је Ружић.

Указао је и да фурадан није тешко пронаћи и купити, о чему сведочи и случај забележен прошле године када је ДЗППС пријавио човека из Сенте који је овај отров продавао на тезги током вашара.

ВОИЦЕ наводи да фурадан није једини отров којим се трују птице па подаци ДЗППС-а говоре да је у најмање два случаја тровања белоглавих супова коришћен такође забрањени отров креозан.

Регистровано је и најмање пет случајева тровања бродифакумом, који је иначе отров за глодаре чија је продаја дозвољена.

Бета

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.