ПРОПУТОВАО ЦЕО БАЛКАН! Убица из џамије пре само неколико месеци изучавао историју наших крајева и БОРБУ СА ОСМАНЛИЈАМА!

0

Бугарске власти саопштиле су да истражују мотиве боравка у Бугарској у новембру 2018. десничарског екстремисте који је извео напад на џамије на Новом Зеланду.

бугарске власти
Софија, Бугарска

Осумњичени нападач, 28-годишњи Аустралијанац који је извео напад на две џамије у месту Крајстчерч током молитве петком, боравио је у Бугарској од 9. до 15. новембра 2018. године, рекао је бугарски државни тужилац Сотир Цацаров.

Отворена је истрага да се утврди да ли је његова верзија да је желео да открије историјска места и проучава историју балканских земаља исправна, или је он имао друге циљеве, навео је тужилац на конференцији за новинаре.

Бугарски министар унутрашњих послова Младен Маринов је додао да је циљ истраге да се разјасне мотиви боравка тог човека и могући контакти са другим особама.

Према првим елементима истраге, нема података о терористичким активностима или контактима те особе у Бугарској, навео је тужилац.

Истражитељи већ имају прецизне информације о току његовог боравка у Бугарској – он је стигао у Софију из Дубаија 9. новембра, изнајмио је кола 10. новембра и обишао историјске локације у десет бугарских места.

Отпутовао је из Бугарске 15. новембра летом за Букурешт, где је изнајмио кола да би отишао у Мађарску, навео је тужилац.

То није било први пут да је тај Аустралијанац боравио у југоисточној Европи.

Према истим изворима, он је кратко боравио на Балкану од 28. до 30. децембра 2016. када је аутобусом путовао кроз Србију, Хрватску, Црну Гору и Босну и Херцеговину.

аустралијски терориста
Фото: Printscreen / Printscreen Twitter

Бугарски званичници су навели да су за ову истрагу у контакту са властима у САД, Новом Зеланду, Аустралији, Уједињеним Арапским Емиратима, Србији и Црној Гори.

Главни осумњичени за напад у Крајстчерчу, где је убијено 49 људи, објавио је документа према којима је као мотив за своје деловање навео да се бори против имиграције која преплављује културу европских белих народа.

Неки елементи се позивају на епизоде из историје Балкана и борби против Отоманске империје.

Б92

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.