20 ГОДИНА ТУГЕ ЗА ВОЈНИКОМ ИЗ НОВОГ ПАЗАРА Насер је једини муслиман погинуо на Кошарама 1999, мајка: Бранио је отаџбину, страдао као ЈУНАК

0

Новопазарац Насер Вучељ погинуо је на данашњи дан пре двадесет година, борећи се на караули Кошаре, раме уз раме са осталим припадницима Војске Југославије који су тих дана надљудским напорима покушавали да зауставе нападе и продор припадника тзв. Ослободилачке војске Косова у нашу земљу.

насер вучељ
Фото: РАС Србија

Као и претходних година, породицу Вучељ посетили су представници Војске Србије, Насерови ратни другови који су му одали почаст полажући цвеће на његов мезар (гроб) на гробљу Газилар.

Мајка Садија, борећи се са сузама, каже да нема дана да не помисли на Насера, да се већ двадесет година буди и леже мислећи на њега.

насер вучељ
Насер Вучељ / Фото: Приватна архива

– Мој син је погинуо као јунак, бранио је отаџбину. Отац му је тада био у Немачкој, сви су му говорили да иде код њега јер ће почети рат, али он није хтео. Желео је да служи војску, да се одужи држави, па да се онда, како је говорио, жени и ствара породицу. Такав је био наш Насер. Судбина није дала да сада и од њега имам снајку, унучад. Остала су само сећања и велика туга – јада се мајка погинулог војника.

Насер је страдао од минобацачке ватре на положају на Маја Глави. Имао је само 21 годину, а био је припадник другог батаљона 125. моторизоване бригаде.

насер вучељ
Војска Србије одаје пошту на гробу Насера Вучеља / Фото: Н. Кочовић, РАС Србија

– Последњи пут сам са њим причао тачно пет дана пре погибије. Рекао ми је да је добро, да није опасно. Сећам се да сам му после тога послао неки новац, ако му затреба, али су ми за неки дан јавили да је страдао. Шта да вам кажем, двадесет година туге, само ми знамо како нам је било тада и свих ових година – додаје Алија Вучељ, Насеров отац.

Он додаје да их Насерови другови, официри и представници Војске Србије нису заборавили, да их обилазе и зову.

насер вучељ
Садија и Алија Вучељ, мајка и отац погинулог војника / Фото: Н. Кочовић, РАС Србија

Жеља му је, како каже, да једна од улица у Новом Пазару понесе име његовог сина. Због тога су, заједно са представницима Војске, предали иницијативу локалној самоуправи.

– Нови Пазар има одличну сарадњу са Војском Србије и сигуран сам да ћемо овај предлог ускоро разматрати и решити на задовољство свих грађана Новог Пазара и Србије – истиче председник Савета за безбедност Хајрудин Хајровић.

Други Новопазарац оболео после Кошара

Осим Насера, на Кошарама се борио и његов суграђанин Милош Јовановић који је успео да преживи, али је због свега што се дешавало током битке тешко оболео. Са мајком и сестром живи од социјалне помоћи.

Н. Кочовић, Блиц

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.