Дојче Веле: „Ништа од доласка Фолксвагена у Србију“, у игри остале Бугарска и Турска

0

Фолксваген је саопштио да креће у конкретне преговоре са представницима преосталих потенцијалних локација за изградњу фабрике у југоисточној Европи, јавља радио Дојче веле (ДВ), додајући да Ројтерс преноси да су, према инсајдерима, у игри остале Бугарска и Турска.

фолксваген
Фото: Танјуг / АП

Претходне недеље и председник Александар Вучић је изјавио да су мале шансе да Фолксваген дође у Србију.

Скупштина акционара Фолксвагена која се одржава данас (14. мај) била је са нестрпљењем ишчекивана и широм југоисточне Европе. Више земаља, укључујући Србију, надало се привлачењу велике инвестиције аутомобилског гиганта, а победник је требало да буде обзнањен ових дана.

Од тога изгледа неће бити ништа, оцењује ДВ и напомиње да је Фолксваген саопштио да су надзорни и управни одбор у понедељак одлучили да крену у „конкретне преговоре о преосталим потенцијалним локацијама.

„Ближих званичних информација нема, а за ДВ је у понедељак у компанији кратко речено да је и даље на снази њихово саопштење да коначна одлука није донета. Међутим, агенција Ројтерс, позивајући се на инсајдере, преноси да су у игри остале још само локације у Бугарској и Турској, наводи се у тексту.

Према ранијим информацијама Фолксваген би у ново постројење уложио 1,4 милијарде евра, посао би добило око 5.000 радника, међу њима 650 инжењера. Извоз из тог постројења би могао да достигне 4,5 милијарде евра годишње. Капацитет будуће фабрике био би 300.000 аутомобила годишње.

Председник Србије Александар Вучић сматра да су шансе Србије за долазак „Фолксвагена“ мале, јер немамо ПЕМ конвенцију (Пан-евро-медитеранска правила о пореклу робе), за разлику од конкурената из ЕУ, али да је у свему осталом Србија испред свих и неупоредива као конкурент.

фолксваген
Фото: Сава Радовановић, Танјуг

Он је то рекао на конференцији за новинаре на којој је обелодањено да ће нови инвеститор у Србији и то у сектору високих технологија бити немачка компанија МТУ.

У вези „Фолксвагена“ поручује да не треба имати превелика очекивања, мада ће Србија дати све од себе.

„Борићемо се до краја јер мислимо да смо најбољи“, поручио је Вучић.

На питање да ли и то може да допринесе да се „Фолксваген“ определи за нашу земљу, Вучић каже:

„Мислим да су нам мале шансе из различитих разлога, али има нешто на шта сам поносан и нешто чиме нико не може да се похвали – сви који раде са ‘Фолксвагеном’ а имају своје представништво у Србији упутили су писмо тој компанији, али и немачкој влади, истичући да је Србија најбоље место. То се није десило у земљама конкурентима. Хвала и ‘Бошу’ и свима другима.“

Вучић наводи да су наше шансе мале пре свега због тога што Србија нема ПЕМ конвенцију, коју земље ЕУ имају, и то је, каже, разлог зашто нека од земаља из ЕУ има предност.

„У свему другом мислим да је Србија испред свих и то кажем најотвореније и најчистије, да је Србија неупоредива у односу на све друге и то је оно што лично и искрено мислим, поштујући при томе конкуренте јер су то све озбиљне земље. Ту нема игре, боримо се за нешто што је важно.

Танјуг

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.