Горанци оптужени за лојалност Србији

0

Косовска Митровица – Координатор за медије у општини Гора Назим Мехмеди упутио је отворено писмо Дритону Сељманају, посланику Демократског савеза Косова (ДСК), наводећи да је изнео „рафале неистина” о Горанцима.

горанци
Са прославе Ђурђевдана у Гори / Фото: Н. Мехмеди

Наиме, Дритон Сељманај је, како за Политику наводи Мехмеди, за скупштинском говорницом оптужио Горанце „да спроводе паралелни систем образовања, а наставни планови и програми њихових школа су у Републици Србији”. Такође, навео је и „да постоји паралелни здравствени систем”, а тврдио је за говорницом и да је видео „40 наоружаних Горанаца с дугим цевима који се понашају као својевремено чувари моста у северној Митровици”. Посланик ДСК је апеловао на косовску владу „да под хитно укину паралелне институције и прошире власт косовских институција”.

Мехмеди каже да је неистина да су Горанци виђени с дугим цевима. „Једине дуге цеви које можете да видите су цеви које су постављене на нашим рекама на Гори, јер где год нађете згодно место, ви засадите хидроцентралу. Што се тиче лекара који у џепу имају печат Републике Србије, морам вам рећи, јер вам то ваши водичи нису рекли, да се беспомоћно становништво лечи у болницама и клиничким центрима широм Србије, што исто ради и велики број Албанаца из рејона Горе и Опоља”, поручује Мехмеди.

„Људи који немају велика примања као ви у скупштини не презају да узму српска документа и здравствене књижице јер се тако бесплатно лече”, стоји у отвореном писму Горанаца, где се Мехмеди осврће и на просветни систем јер су се „Горанци увек образовали на српском језику”, као и да „по косовским законима свако има право да се школује по свом избору”. Додаје и да су приштинске власти једино Гору укинуле као општину, иако се простире на 380 километара, има 19 села, компактно становништво… „Уосталом, да није материјалних средстава из Србије, одакле би Горанци плаћали струју, порезе и коме би Албанци продавали робу”, наводи Мехмеди.

Биљана Радомировић, Политика

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.