Билећа: Откривен споменик генералу Дражи Михаиловићу (ВИДЕО)

0

У Равногорском парку у Билећи данас је откривен и освештан споменик генералу Југословенске војске у отаџбини Драгољубу Михаиловићу, дело вајара Миливоја Бокића.

споменик
Билећа: Откривен споменик Драгољубу МихаиловићуФото: СРНА

Споменик су открили вајар Бокић и Радомир Бабић, брат команданта граничног батаљона билећке четничке бригаде. Милорад Вујовић, члан Одбора за изградњу споменика рекао је да је споменик Дражи одавно постојао у срцима српског народа и да се данас остварује његова воља.

Вујовић је истакао да се овим спомеником поручује да српски народ треба да се освести и погледа у прошлост, јер у супротном ни у будућности неће знати где иде.

Михајло Вујовић, менаџер општине Билећа рекао је да споменик чича Дражи за град Билећу значи завршетак Другог светског рата и да се њиме шаље порука међусрпског помирења.

– Да су се Срби у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату делили као што су у Другом светском рату, ми не бисмо данас имали Републику Српску – рекао је Вујовић.

споменик

Споменик Драгољубу Михаиловићу рађен је из једног комада, а без постамента висок је око три и по метра.

Подсетимо, пре неколико месеци се говорило да је могуће да Србија добије музеј посвећен вођи четничког покрета, седам деценија после његове још увек нерасветљене смрти.

Иза ове иницијативе стоји његов унук, Војислав Михаиловић и група поштовалаца равногорске традиције.

Драгољуб Дража Михаиловић, Чича Дража, био је армијски генерал и начелник Штаба Врховне команде Југословенске војске у отаџбини, као и министар војске, морнарице и ваздухопловства Краљевине Југославије у првој и другој влади Слободана Јовановића, у међувлади Милоша Трифуновића и у влади Божидара Пурића у току Другог светског рата.

споменик
Дража Михаиловић у Билећи

После Другог светског рата комунистичке власти су га ухапсиле и осудиле на смрт за колаборацију и ратне злочине, после чега је убијен на тајном месту.

Виши суд у Београду је 2015. усвојио захтев за његову рехабилитацију и прогласио ништавном пресуду која је донесена 69 година раније.

Михаиловић је за своје заслуге награђен многобројним одликовањима, од којих му је последње постхумно доделио амерички председник Хари Труман марта 1948. године.

 

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.