НАЈГОРИ ЗЛОЧИН САВЕЗНИКА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ: Фотографија открила УЖАСЕ које су чинили женама после ДАНА Д

0

После почетне еуфорије и славља, олакшања и наде у боље сутра, започело је кажњавање.

кажњавање
Потресна фотографија / Фото: Screenshot

Било је то спонтано и неслужбено, то кажњавање којег су називали épuration sauvage (дивље чишћење).

Спроводили су га недељама и месецима после Дана Д, 6. јуна 1944. године када су савезничке трупе ‘чистиле’ ослобођене француске градове и села од нациста.

После почетне еуфорије и славља, олакшања и наде у боље сутра, започело је кажњавање. Жртве те посебне казне биле су најрањивији чланови друштва – жене. Оптужене за „хоризонталну сарадњу“, тј. спавање с непријатељем, биле су лака мета злочинцима који су их јавно понизили.

Обријали су им главе, скинули, намазали катраном и тако су морале ходати градом, док су их други гађали камењем, ударали, тукли, пљували, а неке чак и убили, пише Тајм.

Једна слика из тог раздобља приказује жену коју двојица држе док трећи мушкарац граби њену косу, и маказама је реже. Кажњене су увек биле жене, а они који су их кажњавали мушкарци, који за ту казну нису имали никакву службену одлуку, никакав закон или слично по којем би деловали.

Неки су били лојални чланови отпора а остали су се бавили неким површним активностима. Током тог чишћења убијено је 6000 људи. Окрутно кажњавање није се фокусирало на озбиљне злочине сарадње са непријатељем, него на жене оптужене за дружење и општење са непријатељем.

Већина историјских докумената бави се нацистичким злочинима током 2. светског рата, но и после ослобођења започела је једна сасвим другачија ноћна мора.

Најмање 20.000 Францускиња ошишане су током те чистке у таласима током годину дана, од 1944. до 1945. године. Историчар Ентони Бивор верује како би праве бројке могле бити још и веће.

Такве сумње и кажњавања део су сексизма који је започео много пре Дана Д и којег можемо посматрати још и данас. Почиње неким страшним злочином, тада се криве па и кажњавају жене, агресивно, а затим ти напади постају део историје, заборављени.

74 године после Дана Д, варварство тог épuration sauvage, насиља над женама, често се не спомиње. У књизи The Lost Vintage, ауторке Ен Макс, представљене су приче тих жена, и оптужбе које су им се окачиле око врата.

Неке од тих жена стварно су и спавале са нацистима, неке су биле проститутке, а неке силоване. Неке су биле мета личне освете, намештено им је и погрешно су оптужене. Неке су са окупаторима биле само у кратком контакту, као што је био случај жене која је израђивала венце за сахране. Једног је дана радила уз отворени прозор испред којег је шетао немачки војник и почео с њом причати. Њихова цела конверзација одвијала се преко тог прозора, он никад није ушао у њену кућу. После ослобођења, како прича један сведок, руља је дошла по њу, скинула је и вукла по граду, уз ћерку тинејџерку иза ње. Већина оних које су кажњавали биле су саме, неудате, удовице или удате жене чији су мушкарци били ратни заробљеници.

Мајкама које су биле саме спавање с нацистима често је био једни начин да дођу до хране која им је била потребна да би нахраниле своју изгладнелу децу. И то се није догађало само у Француској, него и у Белгији, Италији, Холандији и Норвешкој, иако не у таквим размерима.

Историчари процењују да су стотине хиљада жена биле сексуално робље јапанској војсци. 1993. године јапански шеф кабинета службено је признао те злочине над женама, женама за утеху како су их називали. И извинио се. Но и даље то питање остаје контроверза о којој се ретко прича.

После рата многе те жене су умрле услед тога свега што су им радили, неке су починиле самоубиство, а оне које су преживеле, деценијама су скривале та трауматична искуства, неке чак и до краја свог живота.

Препознавање патњи ових жена и онога кроз што су прошле важан је корак у признавању дуготрајне неједнакости полова. Те жене нису имале никаквих могућности да се одбране, није било суђења, никакве подршке, па су ошишане жене постале јавна мета понижене нације, жртвено јање за понижене, одбачене, све само зато да би се покушавало опрати од срамоте због пораза.

Еспресо

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.