Словенија на мапи историјске Мађарске – Љубљана упозорава: Опет се буде фашизам и нацизам!

0

Кабинет за међународну комуникацију мађарске владе објавио је на Твитеру историјску географску карту Мађарске која укључује и велики део Словеније. Марјан Шарец упозорио је да се у словеначком суседству опет буде „фашизам, нацизам и сличне идеје“.

словенија
Мађарска мапа

На карти је у склопу „Велике Мађарске“ и словеначко Прекомурје које је пре Тријанонског мировног уговора склопљеног након Првог светског рата припадало угарском делу Аустроугарске монархије.

Словеначки премијер Марјан Шарец упозорио је да се у словеначком суседству опет буде „фашизам, нацизам и сличне идеје“, а поводом објављивања историјских карата у Италији и Мађарској, на којима су делови словеначке територије приказани као делови тих држава.

„Слеп је онај који не види да се нацизам и фашизам опет рађају и у нашем суседству“, рекао је Шарец окупљенима на скупу у Брестаници, где је Друштво избеглица и прогнаника из Другог светског рата обележило дан сећања на своја ратна страдања.

„Опет се цртају географске карте и обнављају старе традиције, па чак и позиви на пописивање словеначке мањине у суседној држави, како би имала што мање права“, казао је Шарец.

Он је рекао да Словенија жели да живи у добросуседским и пријатељским односима са свима у свету.

„Али, не смемо ћутати кад се опет рађају нацистичке, фашистичке и сличне идеје“, казао је словеначки премијер.

„Словенија осуђује објављивање историјске географске мапе која не придоноси јачању европских вредности и добросуседским односима. Европска унија је настала као пројекат којим су превладана историјска оптерећења и мржња међу народима и државама“, објавило је Министарство спољних послова Словеније на Твитеру.

РТС

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.