МАЈКУ СУ ЈОЈ СТРЕЉАЛИ, ЖИВЕЛА ЈЕ У ЛОГОРУ Потресна прича глумице коју памтимо по улози у „На путу за Монтевидео“

0

Најзнаменитија ”хрватска глумица” Божидарка Фрајт је у ствари српског порекла, рођена као Божидарка Грубљешић 1940. године у српској православној породици, у селу Велика Жуљевица под Козаром.

Божидарка фрајт

Божидарка Фрајт, југословенска глумица српског порекла глумила је Баронесину мајку у чувеној серији „На путу за Монтевидео“, а иза њеног живота крије се тешка судбина коју јој је живот нанео.

Године 1942. за време Козарачке офанзиве, хрватске усташе улазе у Велику Жуљевицу и стрељају Божидаркину мајку Виду, а једногодишњу Божидарку заједно са хиљадама козарачке деце депортују у логор за српску децу у Сиску.

Као и дечји логори Јастребарско и Горња Ријека, и дечји логор Сисак је био стратиште за српску децу највише са подручја Поткозарја, Кордуна и Бјеловара. У њему су такође била заточена деца чије су родитеље послали у фабрику смрти Јасеновац. Тачан број убијене деце у дечјем логору Сисак није познат, процењује се да тај број износи више од 3.000. И дечји логор Сисак се такође налазио у дворани женског римокатоличког самостана Светог Винка, а услови за боравак деце су били благо речено ужасни. Сва деца (чак и бебе од неколико месеци) су лежала на поду, на танком слоју сламе, без одеће и ћебади и умирала су свакодневно од болести, небриге, мучења и глади.

После боравка у дечјем логору Сисак, Божидарка бива пребачена у прихватилиште Црвеног крста у Загребу. Ту су је усвојили Катарина и Стјепан Фрајт, супружници без деце, који су је одгајили као своју ћерку и дали јој своје презиме.

– Тим људима сам бескрајно захвална. Узели су ме као дете од четири године. Ничега се не сећам из најранијег детињства. Сећам се прве хаљине коју су ми обукли и сећам се да нисам имала косу – изјавила је Фрајтова 1979. године у емисији Радио Београда.

Тетка је дуго трагала за Божидарком: Дара Грубљешић, првоборац са Козаре

Тек 1976. године Божидарка сазнаје своје право порекло и то захваљујући упорности њене тетке Даре Грубљешић, првоборца са Козаре, која јој је испричала истину о њеном српском пореклу.

Божидарка данас живи у Загребу. Њена ћерка Бојана Грегорић је такође позната хрватска глумица.

божидарка фрајт
Фото: Божидарка Фрајт као Вера у филму ”Вагон ли” са Наталијом Влаховић.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.