Немачки војници ТУЖЕ НАТО због бомби бачених на Србију! – ОСИРОМАШЕНИ УРАНИЈУМ УЗРОК РАКА

0

Правда – Око 220 припадника Бундесвера тражи одштету јер су били изложени тонама канцерогених материја изручених за време агресије на нашу земљу 1999.

немачки војници
Фото: Валда Канина, ЕПА/ ЕФЕ

Више од 200 немачких војника тражи одштету од НАТО због бомбардовања СРЈ осиромашеним уранијумом пре 20 година!

После италијанских војника и бивши припадници Бундесвера тврде да су били изложени канцерогеним материјама које су коришћене у бојевој муницији током ратова на Балкану, али и у Ираку.

Због тога је фракција Алтернативе за Немачку у Бундестагу затражила мишљење немачке владе.

Озрачена муниција

Овај случај је актуелизовао расправе у Немачкој о томе колико је поменута муниција штетна за здравље.

– Студије Светске здравствене организације и Међународне организације за атомску енергију негирају да постоје било какви посебни ризици. Међународна организација лекара против атомског оружја истиче да постоје недоречености у објављеним студијама, због чега позивају на превентивну забрану коришћења ове муниције док се поуздано не утврде дугорочни ефекти излагања – пишу немачки медији.

Немачка влада је у одговору нагласила да су сви ови захтеви одбијени током протеклих година јер, како је истакнуто, није доказано да су немачки војници трпели било какве здравствене последице због контакта с овом муницијом, која је, пре свега, коришћена у противтенковским авионским бојевим зрнима намењеним за уништавање оклопа.

– Резултати студије утицаја осиромашеног уранијума показују да на местима коришћења ове муниције не постоји готово никакав ризик од радијације, а токсиколошки ризици могу настати само под ванредним околностима, који се до овог тренутка нигде нису исказали – наглашено је у допису који је објављен на страници немачке владе.

Фото: ЕПА

Иду на суд

После негативног одговора остаје да се види да ли ће 220 немачких војника правду затражити на суду, као што су то претходно урадили италијански војници. Око 300 парница они су добили судски, због чега је министарство одбране Италије морало да исплати велику одштету. Почетком 2018. и истражна комисија италијанског парламента закључила је да „постоји јасна веза између излагања осиромашеном уранијуму и оболевања од најтежих болести италијанских војника који су били у мисијама на Косову, у Босни, Ираку и Авганистану“.

Аустријска армија: Избегавати контакт с муницијом – Аустријска армија такође је на својој страници објавила студију о дејству осиромашеног уранијума. – Може се закључити да једино директно удисање супстанци на ратним подручјима може представљати одређену опасност за здравље људи. Цивилно становништво, припадници хуманитарних организација и мировне трупе тешко да су удисали тај материјал у тим количинама. Ипак, дугорочни директан контакт с осиромашеним уранијумом, попут комадића муниције, требало би избегавати – нагласили су они.

Значај: Дарко Лакетић

Дарко Лакетић / Фото: Зорана Јевтић

Борба Немаца значајна за српске жртве: Дарко Лакетић, председник Комисије за утврђивање последица бомбардовања у Србији, сматра да ће борба немачких војника за одштету користити и српским жртвама осиромашеног уранијума. – Изузетан је значај за нас што су западне земље попут Италије и Немачке поднеле тужбу. Италија је далеко догурала, надам се да ће и бивши немачки војници бити истрајни у одлуци да докажу штетност уранијума, као и НАТО бомбардовања. Има назнака да ће још неке земље тражити правду, што свакако помаже и нашим грађанима да поднесу пријаву – истакао је Лакетић. Он напомиње да ће наша комисија прве резултате објавити почетком 2020, са све анализама о штетности на људски организам, али и на читаву средину. – Морам да напоменем да је осиромашени уранијум неоспорно штетан, али приликом истраживања утврдили смо да има и много штетнијих супстанци које су се том приликом ослободиле – закључио је он.

С. Ђорђевић – М. Вујовић, Курир

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.