Скандал у Врању: После раскида послао целом граду голе слике малолетне девојчице

0

Фотографије обнажене ученице шестог разреда врањске ОШ „Радоје Домановић“ у средишту су афере која већ недељама потреса овај град, а о којој информације прикупља и Више тужилаштво у Врању.

Неприличне слике, путем мобилних телефона, „завртеле“ су се најпре међу основцима ове школе, да би се затим прошириле и међу ученицима осталих врањских школа.

– Тужилаштво је средином октобра захтевало прикупљање потребних обавештења и неопходних провера у вези са садржајем спорних фотографија, преко Полицијске управе у Врању, након чега ће бити донета јавнотужилачка одлука – каже портпарол Вишег тужилаштва Лепосава Јовчић.

Како је „Новостима“ потврђено, скандал са кружењем спорних фотографија надлежним институцијама пријавила је школа. Афера је, према незваничним наводима, почела још у фебруару, када су ученица шестог и ученик седмог разреда ове школе, сматрајући да су у емотивној вези, почели да размењују поруке. За уобичајеним, текстуалним, уследиле су – ласцивне.

Дечак је наводно добио фотографију своје обнажене девојке, а када је њихова назовивеза прекинута, исте слике почео је да прослеђује друговима из школе. То се све, наводно, дешавало током летњег распуста, а информација је до запослених у школи дошла почетком школске године.

– У октобру смо покренули дисциплински поступак, када смо добили информације. Родитељ је обавестио разредну, а она мене и педагога школе. Ученик је у присуству родитеља дао изјаву о догађају, позвали смо другу децу која су „делила“ фотографије и она су се у присуству родитеља изјаснила – каже Ненад Стефановић, директор ОШ „Радоје Домановић“.

После тога је у школи заседао Тим за заштиту од злостављања и занемаривања, и тада је закључено да се ради о трећем виду насиља, такозваном сајбер насиљу.

– Случај смо одмах пријавили Школској управи у Лесковцу, врањском Центру за социјални рад и Вишем јавном тужилаштву. Покренут је дисциплински поступак против ученика који је спорне фотографије дистрибуирао. Педагошко-психолошка служба направила је план рада са децом која су учествовала у овом случају – каже директор, и додаје да упркос томе што се то није десило у школи, они су осетили обавезу да предузму све законске мере.

Иако је реч о глобалном тренду да млади размењују различити садржај, па и неприкладни, педагог Сузана Антић, председница удружења педагога „Одрастање“, сматра да је реч о специфичном случају и да не може да се подведе под моду која је завладала међу младима.

– Није то нешто што је модерно међу децом. Није реткост да основци буду својеврсне жртве коментара на друштвеним мрежама, јавних етикетирања и слично, али до сада није међу колегама било речи о оваквим случајевима.

У Центру за социјални рад у Врању, до затварања броја, нису одговарали на наша питања да ли раде на овом случају и које су мере предузели до сада.

ГРЕШЕ ИЗ НЕЗНАЊА

Наша искуства и досадашња истраживања показују да су деца често повређена из незнања, тачније, неправилног коришћена интернета и друштвених мрежа – сматра Сузана Антић.

Другим речима, није увек посреди намера да се провоцира или слепо прати тренд, већ млади неопрезно улете у опасности нових технологија.

Новости

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.