Ово је Србин кога су отели пирати у Африци: Ради за највећу компанију која се бави нафтом и гасом, 10 година је на прекоокеанским бродовима

0

Поморски факултет завршио је у Котору, а осим за америчку компанију „Ексон мобајл“, на чијем се броду налазио када је киднапован.

Александар Терек
Александар Терек / Фото: Facebook

Поморац Александар Терек из Зрењанина отет је заједно са још шесторицом колега са брода који је намирницама снабдевао нафтну платформу у водама Екваторијалне Гвинеје.

Како су медији јавили раније, Терек је искусни поморац.

Терек више од 10 година уназад ради на прекоокеанским пловидбама. Поморски факултет завршио је у Котору, а осим за америчку компанију „Ексон мобајл“, на чијем се броду налазио када је киднапован, радио је и за познату туристички оријентисану компанију МСЦ, која путнике води на крстарења широм планете. Пре неколико година је и у српским медијима говорио о својим искуствима на пловидбама.

– У овом послу је најважније да послодавци стекну поверење у тебе, јер док си на броду одговоран си за велике вредности. Бродови на којима радим товаре од 5.000 до 14.000 контејнера, што значи да носе терет изнад 100.000 бруто регистарских тона. Сваки пропуст у машинском одељењу могао би скупо да ме кошта. Нема ту много филозофије, радници на броду су ту због зараде, а послодавци их држе како би их са што мање трошкова што боље искористили. Теретњак је пример глобализације и укрштање интереса јачих и слабијих – рекао је први бродски машинац Терек пре неколико година.

„Ексон мобајл“ једна је од највећих мултинационалних компанија које се баве нафтом и гасом. Прошле године су имали приход од 279 милијарди долара.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.