Случај који не смемо да заборавимо: Људи су немо стајали и гледали, НИКО није помогао

1

Наш познати глумац убијен је у центру Београда – људи су немо стајали и гледали, НИКО није помогао. Трагедија коју не смемо да заборавимо, али не сме ни да се понови.

Драган Максимовић Макса
Драган Максимовић Макса / Фото: Википедија

Трагична смрт глумца Драгана Максимовића Максе ни данас није расветљена. Бруталан начин на који је отишао велики глумац сталан је подсетник на слабости данашњег друштва.

Глумац Драган Максимовић Макса (Подујево, 7. фебруар 1949. — Београд, 4. фебруар 2001.) је иза себе оставио више од 60 улога, а међу њима су и култни филмови попут „Петријин венац“, „Ране“, „Лепа села Лепо горе“, „Ми нисмо анђели“, „Црни бомбардер“…. Његових маестралних улога било би и више да се у новембру 2000. у центру Београда није догодила трагедија. Напала га је група скинхеда, навијача, повезаних са групама Крв и част и навијачком United force (навијачи фудбалског клуба Рад), који су се бесни враћали после једне утакмице у којој је њихов клуб изгубио.

Уочили су Максимовића, за кога им се због тамније пути учинило да је Ром, па им је то био довољан разлог да га нападну и претуку. Нажалост, глумац је био дугогодишњи дијабетичар и астматичар, те свеже оперисаног ока и није могао, а ни умео да се супростави насилницима. Пребили су га зверски, пред гомилом (не)људи и сведока… Нико му није помогао.

Остао је да лежи тешко повређен, и на ивици живота и смрти стигао је у болницу. И поред напора лекара, после вишемесечне агоније подлегао је ранама.

Наводно, није желео да идентификује своје нападаче. Прошло је готово 20 година, али ни полиција до данас није успела да их пронађе.

Драган Максимовић је остварио више од 60 улога у позоришту, на филму и телевизији. Дебитовао је у Народном позоришту у Београду улогом Војника у представи „Мајка Храброст и њена деца“, 1971. године. За три деценије на сценама овог театра остварио је запажене улоге у представама „Сарајевски атентат“ (Недељко Чабриновић), „Мандрагола“ (Фра Бепо), „Британик“ (Нерон), „Лењин, Стаљин, Троцки“ (Генрих Григоријевич Јагода), „Косовска хроника“ (Авдула), „Рибарске свађе“ (Бепо), „Последња потера за златом“ (Цагер), „Крај партије“ (Хам), „Месец дана на селу“ (Игњатије Илич Спигељски), „Суђење госпођи Бовари“ (Сенар), „Дуго путовање у ноћ“ (Едмунд Тајрон), „Максим Црнојевић“ (Дужде од Млетака)…

 

View this post on Instagram

 

DUNAV FILM FEST SMEDEREVO 2019. VIP KINOTEKA Karađorđev dud Četvrtak, 22.8.2019. u 21.00 Besplatna projekcija PETRIJIN VENAC (1980) Uloge: Mirjana Karanović, Dragan Maksimović, Pavle Vuisić, Milivoje Mića Tomić, Olivera Marković, Miloš Žutić Režija: Srđan Karanović Zemlja produkcije: Srbija, SFRJ Žanr: drama Trajanje: 99 min. RESTAURIRANA VERZIJA Uz zahvalnost kompaniji Vip mobile, Jugoslovenskoj kinoteci i Centar filmu Ovaj klasik srpske kinematografije, snimljen po istoimenoj knjizi Dragoslava Mihailovića ostao je zapamćen po interpretaciji Mirjane Karanović kojoj je uloga Petrije debitantska. Prikaz posleratnog perioda u malom rudarskom mestu u Srbiji verodostojno su predstavili velikani srpske filmske scene među kojim su Pavle Vujisić, Branko Cvejić, Marko Nikolić, Radmila Živković, Dragan Maksimović, Miloš Žutić, Olivera Marković, Ljiljana Krstić, Veljko Mandić i drugi. Priča o teškom životu, ali i nesalomivom duhu Petrije ispraćena je muzikom poznatog filmskog kompozitora Zorana Simjanovića. . . . . . #dunavfilmfest #dunavfilmfestsmederevo #dunavfilmfestsmederevo2019 #smederevo #karadjordjevdud #centarzakulturusmederevo #centarzakulturu #czks #czksd #sdkultura #petrijinvenac #mirjanakaranovic #draganmaksimovic #pavlevuisic #milivojemicatomic #oliveramarkovic #miloszutic #srdjankaranovic #srbija #sfrj #drama #vipkinoteka #vipmobile #jugoslovenskakinoteka #avalafilm

A post shared by Centar za kulturu Smederevo (@centarzakulturusmederevo) on

На Зеленом венцу у Београду, на месту где је Максимовић брутално на смрт претучен, на иницијативу редитеља Горана Марковића, 18. новембра 2006. године, постављена је спомен плоча, коју је открио тадашњи градоначелник Београда Ненад Богдановић. Виновници овог убиства до данас нису приведени правди.

– За полицију овакви злочини не застаревају нити се гурају у фиоку – кажу у МУП-у Србије. – Стрпљиво се прикупљају информације и докази. Све је веома дуго трајало јер су Максимовић и сведоци, из неког разлога, одбијали сарадњу са полицијом. Појавили су се неки нови елементи тог случаја, што би могло убрзо да доведе и до његовог разрешења.

Познати глумац нападнут је у некадашњем ресторану „Бели град“ наочиглед бројних сведока и пролазника на Зеленом венцу, у центру престонице. Са тешким повредама пребачен је у болницу, где је 4. фебруара, после нешто више од два месеца и упркос напорима лекара, подлегао повредама. Истрага је од самог почетка сумњала да се Максимовић нашао на мети хулигана јер је био тамније пути, па су мислили да је Ром.

Полиција је убрзо имала оперативне податке да га је претукла група скинхедса, навијача Рада, после утакмице њиховог клуба са Обилићем и губитка меча. Интересантно је, међутим, да насилна смрт познатог глумца никада није привукла велику медијску пажњу.

Хронограф

1 коментар

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.