Туристи из Словачке су нам једном сликом одржали лекцију: Србијо, нека вас је срамота!

0

„Ово вама очистили туристи из Словачке“, порука је која је залепљена на кеси за смеће која је окачена на дрвету у Спомен парку Бубањ.

у спомен парку бубањ
Фото: К. Каменов, РАС Србија

На поруци још стоји да су напунили 15 кеса и да им је било мало. Нишлијка која је видела и усликала ове кесе каже да је било срамота. И заиста треба да се постидимо.

Тешко је објаснити неке људске поступке. Некултурно и примитивно се у сваком цивилизованом друштву може назвати понашање појединца који баца смеће где год стигне. И није битно да ли је реч о улици у којој живимо, парку где прошетамо, или историјском споменику. Али када знамо да је управо на том месту око 10.000 логораша изгубило своје животе, онда та чињеница ствара додатну горчину, преносе Нишкевести.

Спомен парк Бубањ осим што је под заштитом Завода за заштиту споменика Нишлије називају и „плућима“ Ниша, управо због парка и великог броја дрвећа које се налази у њему. Он је више пута био на удару вандала, више пута су организоване и акције чишћења, приликом чишћења налажене су гуме, старе фотеље и други делови намештаја.

„Остала сам постиђена и још увек сам под утиском. Могу да посведочим да је један део поред пута у шуми заиста очишћен“, рекла је Лидија Милошевић, суграђанка која је сликала поруку људи из Словачке.

Спомен парк Бубањ представља комплекс саграђен као сећање на стрељане грађане Ниша и јужне Србије у Другом светском рату. Немачки фашисти су управо на том месту од фебруара 1942. до септембра 1944. године убили око 10.000 логораша и затвореника Специјалне полиције и казненог завода.

Нишке вести

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.