МИЛИОНЕРКА ИЗ АУСТРАЛИЈЕ БАЦИЛА ЈЕ ДОЛАРЕ У БЛАТО И ОТИШЛА ДА СПАСАВА СРПСКЕ ВОЈНИКЕ! Олив је жена херој Србије

0

Олив Кинг је из Сиднеја отишла у рат како би спасавала српске војнике, а касније и српску децу у ослобођеној држави.

олив кинг
Фото: Зоран Бојовић / Wikipedia

Кад данас поменете Олив Кинг, већина Срба питаће се ко је то. И неће знати да се ради о милионерки из Аустралије која је спасавала српске војнике у Првом светском рату.

У сарадњи с писцем Миланом Богојевићем објављујемо вам приче из Првог светског рата за које мало ко зна, а све су оне „сложене“ у књизи „Мале приче Великог рата“.

„Током читаве историје света није било такве земље која је показала ненадмашан пример храбрости, издржљивости и надасве непобедивости духа као што је Србија. Част ми је била да служим Србима у најтежим данима патње и страдања“, написала је Олив Кинг свом оцу, милионеру Џорџу Кингу са Солунског фронта.

„Олив је рођена у Сиднеју 30. јуна 1885. године. Њена породица била је изузетно богата и позната у Аустралији. Када је избио Први светски рат Олив се затиче у Енглеској, а пошто женама није било дозвољено да се боре као војници, она купује сопствено санитетско возило, крсти га именом „Слоница Ела“ и са њим одлази на Солунски фронт како би помогла Србији“, пише у књизи.

Шкотска женска болница 1915-1916. / Фото: Wikipedia

Олив је у српској војсци возила амбулантна кола са регистарском таблицом број три. За показано херојство одликована је Орденом Милоша Обилића за храброст.

„Када се завршио Први светски рат, Олив није желела да напусти Србију те је уз помоћ оца отворила више мобилних кантина, обезбеђујући храну, одећу и лекове за најугроженије становнике Србије. Касније је добила и Орден Светог Саве. У Сиднеј се вратила 1920“, пише Богојевић.

После рата није желела да напусти Србију. Крајем 1918, уз великодушну помоћ богатог оца и грађана Сиднеја, отворила је седамнаест мобилних кантина за помоћ најугроженијим Србима, обезбеђујући им лекове, храну и одећу. Њен отац је основао фонд за отварање кантина. Сакупљено је више од 10.000 фунти. Кантине су отворене у Београду, Краљеву, Нишу, Крагујевцу, итд. Преостали новац донирала је у добротворне сврхе. За љубав према Србима и хуманитарни рад, краљ Александар јој је 1920. доделио краљевски Орден Светог Саве.

Припаднице Болнице шкотских жена у Шумадији (1915) за време Великог рата

По повратку у Аустралију била је активан члан организације Girl Guides Australia, где је између осталог, држала говоре о искуству стеченом у току рата. Преселила се у Мелбурн 1956, где је и умрла 1. новембра 1958. године.

Дарко Злојутро, Еспресо / Wikipedia

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.