Први случај вируса корона у Босни и Херцеговини, заражени отац и дете

0

У Босни и Херцеговини је потврђен први случај корона вируса, потврдио је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Конференција Министарства здравља у Бањалуци

„Ради се о раднику који је боравио у Италији, а који се после повратка у Бањалуку јавио у хигијенску службу, након чега је пребачен у клинички центар. Супруга је негативна, али је дете оболелог позитивно на корона вирус“, изјавио је Шеранић.

Мушкарац и дете су смештени у Клинички центар и, како је казао Шеранић, осећају се добро.

Шеранић је рекао и како су о свему обавештени и у основној школи Бранко Ћопић у Бањалуци где је оболело дете похађало наставу.

„Одржали смо састанак, школа данас неће радити, потребна је дезинфекција и родитељи деце која су била у контакту са дететом, мораће довести децу на контролу“, рекао је Шеранић.

први случај корона вируса
ОШ Бранко Ћопић у коју је ишло дете које је заражено корона вирусом. Школа данас не ради, дјеца су пуштена кући, врши се дезинфекција комплетног објекта.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је и да Универзитетско-клинички центар у Бањалуци располаже особљем и потребном опремом када је у питању корона вирус.

„Може се очекивати још случајева“, казао је Шеранић.

Он је позвао све грађане да буду одговорни и да воде рачуна о хигијени.

Иначе, Веће министара БиХ у четвртак ће одржати ванредну седницу на којој ће расправљати о корона вирусу.

Према подацима са сајта Worldmeter, од вируса корона у свету је до сада оболело 95.607 особа, а забележено је 3.287 смртних случајева. Опорављених је 53.700. У Хрватској је до сада забележено 10 случајева оболелих, а у Северној Македонији и Словенији по један.

Корона вирус појавио се први пут крајем 2019. године у Вухану, у Кини. Болест која је изазвана корона вирусом зове се ЦОВИД-19, док се сам корона вирус назива САРС-ЦоВ-2, у међународној класификацији вируса.

Корона вирус је из породице вируса који су изазвали САРС и МЕРС у прошлости.

Радио слободна Европа

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.