Француски лекари: Никотин потенцијално средство против коронавируса, ускоро тест

0

Никотин би могао да буде заштита од инфекције новим коронавирусом, истичу истраживачи у Француској, где ће бити обављена терапијска испитивања никотинским фластерима да би се то проверило.

никотин
Фото: REUTERS/Axel Schmidt

Према неколико студија широм света, та хипотеза се заснива на томе што је утврђен мали број пушача који су хоспитализовани с болешћу КОВИД-19. Те стопе се крећу од 1,4 до 12,5 одсто, иако је пушача међу становништвом чак многоструко више од тога. Једна нова француска студија о 350 хоспитализованих пацијената и 150 с блажим обликом болести КОВИД-19 – сви по РТ-ПЦР тесту позитивни на коронавирус, потврђује малу заступљеност пушача међу оболелима.

„Међу тим пацијентима било је само пет одсто пушача“, рекао је за АФП професор интерне медицине Захир Амура, аутор те студије.

Објаснио је да то значи да је „пушача 80 одсто мање међу пацијентима оболелим од КОВИД-19, него што их има у укупној популацији истог пола и исте старости“.

„Хипотеза је да никотин, пошто се везује на ћелијски рецептор, спречава да се на њега веже и корона вирус“, а самим тим вирус не може да уђе у ћелије и да се шири, објаснио је за АФП професор Жан-Пејер Шанго, са Пастеровог института и с Колеж д Франс, у Паризу.

Тај светски познати неуробиолог, специјалиста за никотинске рецепторе, коаутор је чланка о тој теми у Биолошком часопису Академије наука Француске, чији је члан. Ипак, хипотеза о никотину као препреци за коронавирус тек треба да се докаже. Отуда важност предстојећих клиничких испитивања.

Чим се добије коначно одобрење, клиничко испитивање ће се спровести тако што ће се обични никотински фластери који се користе за одвикавање од пушења, примењивати у различитим дозама у три пробе у болници Ла Питие-Салпетриер у Паризу.

У једној групи никотински фластери ће се проверити као превентивна мера за задравствено особље, како би се видело да ли их то штити. У другој групи фластери ће се стављати као део терапије пацијентима у болници, да би се видело да ли им се смирују симптоми и у трећој групи никотински фластери ће се лепити тешким пацијентима, на интензивној нези, објаснио је професор Амура.

Већ је познато да никотин може смирити такозвану хипер-упалу – „цитокинску олују“ која изгледа да има кључну улогу у тешким случајевима КОВИД-19 и чак и онемогућава лечење. По професору Амуру, на хоспитализованим пацијентима – пушачима могло би се видети и супротно: да ли им се стање погоршава због наглог престанка пушења откад су у болници, што такође вреди проверити.

Међутим, ова истраживања не би требало да подстакну људе да наједном почну да пуше цигарете и сами себи лепе никотинске фластере. Пушење оштећује плућа и није добро за здравље – карциноми, срчани удари, тешки хронични бронхитис, подсећају лекари.

Ради се о „занимљивом трагу, међу многим другим траговима у клиничким истраживањима“, прокоментарисао је министар здравља Француске Оливије Веран. Упозорио је да дуван убија „више од 70.000 људи годишње у Француској“, и саветовао да се одоли искушењу само-лечења непушача никотинским фластерима, подсетивши да је никотин „производ који изазива зависност“.

Шеф Здравствене службе Француске Жером Саломон изјавио је да нема доказа да никотин штити пушаче од коронавируса и потврдио да подаци које је објавила мрежа париских болница заиста указују на неуобичајено низак проценат пушача међу оболелима од КОВИД-19, знатно нижи од 25 одсто колико је пушача међу становништвом Француске. Саломон је констатовао да се досадашњи подаци заснивају само на посматрању, и да тек треба доказати евентуалну корист од никотина при лечењу КОВИД-19.

Професор Бертран Доценберг, пулмолог, сматра да је важно да ли анализа Националне здравствене базе података потврђује или не постојање везе између КОВИД-19 и никотинских фластера, никотинских жвакаћих гума и сличних помагала која се у Француској дају бесплатно, али на рецепт.

никотин
Фото: Илустрација

Студије о КОВИД-19 требало би да се усредсреде на пушење, на „вапинг“ с никотином или без њега, и на узимање никотина у медикаментозном облику, рекао је он.

Централна улога ћелијског рецептора о којем се ради у овом случају, „никотинског ацетилхолинског рецептора“, а вирус га користи за размножавање, посебно добро би могла објаснити разноврсност симптома КОВИД-19.

Нарочито се тако помиње губитак осећаја мириса и неуролошки поремећаји, све до могућег изненадног „респираторног ареста“ – заустављање дисања које је уочено око осмог дана боловања од КОВИД-19, рекли су истраживачи. Различите врсте никотинских рецептора су у неуронима, имуним ћелијама (укључујући макрофаге), срчаном ткиву, плућима и крвним судовима.

Код гојазности и дијабетеса, мутација никотинског рецептора је узрок једног упорног облика упале. Она се може појачати инфекцијом вирусом САРС-ЦоВ-2. Тако би хипотеза о утицају никотина могла објаснити учесталост те две коморбидности – повезане болести, стања, међу озбиљним случајевима КОВИД-19, напомиње Француска академија наука.

Међу супстанцама које би могле да делују на никотинске рецепторе и тиме спрече ширење вируса, је и противпаразитиски лек „Ивермектин“, али то тек треба да се докаже, примећују истраживачи.

Бета

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.