Научници објаснили начин кретања летеће змије

0

Тим научника са Универзитета Вирџинија Тех (Virginia Tech) објавио је у рад у којем је објаснио начин на који се летећа змија (Chrysopelea paradisi) креће кроз ваздух прелазећи са једног дрвета на друго.

летеће змије
Научници објаснили начин кретања летеће змије / Фото: Фејсбук

Летећа змија живи на југу и југоистоку Азије, а научници тврде да она успева да прелази са једног дрвета на друго тако што клизи кроз ваздух.

Вођа тима научника који је учествовао у истраживању Исак Јетон је за СиЕнЕн рекао да ове змије праве таласаст покрет док се крећу у ваздуху, као што то чине и приликом кретања на копну, као и да су желели да открију зашто се оне крећу на тај начин. Јетон тврди да сада разуме зашто је то тако. Он, наиме, сматра да таласасто кретање спречава да се змија преврне или да проклиже, а такође им омогућава и да пређу веће раздаљине.

Научници су спровели експерименте са правим змијама на затвореном, у оквиру универзитета, а такође су развили и компјутерски модел.

летеће змије
Летећа змија

У наредној фази истраживачи ће посматрати како змије скачу са дрвета на дрво или клизе у реалним условима, док ће циљ бити да се проучи начин на који се ове змиjе подижу и окрећу у ваздуху, рекао је Јетон.

Истраживање је објављено у часопису Нејчр физикс (Nature Psisics).

Б92

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.