Критикован зато што је успео да се спаси с Титаника! Како је овај Јапанац испао кукавица без премца?

0

Масабуми Хосоно једини је Јапанац који је путовао Титаником и судбина је хтела да утекне из канџи смрти. Уместо да славе што је преживео, јавност је његов потез прогласила срамним кукавичлуком!

масабуми хосоно
Масабуми Хосоно / Фото: Википедија

Дотични Јапанац, запослен у Министарству саобраћаја, пословно је путовао и нашао се на славном Титанику. У моменту удара у ледену санту, био је у својој кабини у дубоком сну, али га је бука праћена општим метежом пробудила. Са гомилом других странаца нашао се на једној од нижих палуба и некако успео да се домогне чамца за спасавање. Срећно је стигао у Њујорк, а затим и у родни Јапан, али убрзо крећу критике на његов рачун.

масабуми хосоно
Чамац за спасавање са Титаника / Фото: Википедија

Један од преживелих путника прве класе, Арчибалд Грејси, јавно га је прогласио слепим путником који се ушуњао на Титаник. Јапанским медијима је ова опаска била окидач и покрећу немилосрдну хајку. Чињеница да је једва извукао живу главу, проглашена је чином кукавичлука у моменту док су се остали утапали.

Жигосани Јапанац добија отказ, а појављују се и уџбеници који га наводе као школски пример срамног понашања! Хосоно и његов случај означен је као оно што нипошто не треба радити и читава породица је била темељно осрамоћена. Изгледа да никоме у целој Земљи излазећег сунца није било право што је њихов сународник утекао сигурној смрти.

Масабуми Хосоно (15. октобар 1870. – 14. март 1939) био је јапански државни службеник. Био је једини јапански путник у катастрофалном првом путовању брода РМС Титаник. Преживео је потонуће брода 15. априла 1912, али је од јапанске јавности, штампе и владе осуђен и изопштен због своје одлуке да се спасе, уместо да потоне с бродом. Хосонов унук је Харуоми Хосоно, вођа јапанског бенда Жути магични оркестар. Хосоно је рођен у селу Хокура, које је сада део града Јоетсу, у префектури Ниигата 1870. Године 1896. завршио је Токијску високу трговачку школу (сада Универзитет Хитоцубаши) и запослио се у компанији Мицубиши. 1897. године напустио је компанију како би радио као чиновник на теретном терминалу Шиодоме у Токију. 1906. године завршио је курс руског језика у Токијској језичкој школи (данас Токијски универзитет за стране студије), а наредне године постао је менаџер у одељењу за рачуноводство и истраге царске железничке канцеларије. 1908. постао је директор железнице. 1910. Хосоно, који је радио за Министарство саобраћаја, послат је у Русију да истражи руски државни железнички систем. У повратку у Јапан, боравио је краће време у Лондону,а затим отпутовао у Соутемптон, где се 10. априла 1912. укрцао на Титаник као путник друге класе.

Јапан је земља без милости. Част је највећа светиња, а губитак исте може да опере једино смрт. Чин који је укаљао образ једног човека обележиће и потомке. Иста судбина задесила је и Хосоноа. Спасавање с Титаника прикачило му је етикету срамоте коју је потиштено носио до краја живота. Несрећни Јапанац је наставио да испашта оставши забележен као „лош пример“ другима.

15. априла око 8 сати ујутро, путнике чамца за спасавање спасила је Карпатија. У џепу је још увек имао лист папира са заглављем Титаника на коме је раније започео писмо својој жени на енглеском језику. Сада је искористио тај папир да на њему, током пловидбе Карпатије до Њујорка, напише извештај о свом искуству са Титаника, на јапанском. То је до данас једини такав документ за који се зна да постоји на дописници с Титаника.

Писмо у коме је Хосоно описао бродолом Титаника / Фото : Википедија

Бродолом и своје целокупно застрашујуће искуство, Хосоно је описао у писму које је објављено у Енциклопедији Титаника. Јапанац се писмено опраштао од вољене супруге надајући се да “као Јапанац, не оставља ништа срамотно за собом”!

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.