Да ли сте знали: Православно и српско војничко гробље претворили у споменик партизанским борцима

0

Од политичког комесара Стјепана Филиповића направљена је легенда о којој и дан-данас сведочи џиновски споменик на Видраку код Ваљева где је некада било српско војничко гробље.

Фото: Википедија

Знаменито варошко православно Баирско гробље код Ваљева из 19. века коме је после Првог светског рата придодато војничко гробље српских официра и војника, комунисти су 1946. бездушно преорали, а на његовом месту подигли споменик борцима револуције или како се другачије зове, споменик „народном хероју“ Стјепану Филиповићу, док су гранитне крстове, надгробне споменике и плоче искористили за поплочавање Ваљевских улица.

Баирско гробље. У позадини се види река Колубара / Фото: Завод за заштиту споменика културе Ваљево

У јесен 1941. Јосип Мајер и Стеван Борота тестером су пресекли Веселина Петровића, председника општине Дивци код Ваљева, док је Хрват Стјепан Филиповић био један од џелата који су држали жртву. Цело село су окупили да гледа ритуално убиство. Одјек злочина био је тако страшан, да се чак и Ј. Б. Тито те јесени одрицао Боротиног одреда.

Почетком 1942. године, сву тројицу ухватили су недићевци и јавно их обесили у Ваљеву, а од озлоглашеног политичког комесара, етничког Хрвата, Стјепана Филиповића направљена је легенда о којој и дан-данас сведочи џиновски споменик на Видраку код Ваљева где је некада било српско војничко гробље.

Спомен-крст подигнут у сећање на војне и цивилне жртве епидемије тифуса и ратних операција 1914—1916. / Фото: Википедија

Шта каже Википедија

Споменик борцима Револуције, познат и као Споменик Стевану Филиповићу или Ваљевац у Ваљеву, Србија је споменик посвећен истоименом народном хероју и партизанским борцима ваљевског краја. Урађен по угледу на фотографију која је забележила последње тренутке Филиповићевог говора окупљеном народу 22. маја 1942. пре вешања, рад је хрватског вајара српског порекла Војина Бакића.

Споменик је смештен на централном месту платоа на брду Видрак које се уздиже изнад Ваљева и одатле доминира околином, те је видљив и из самог града. Простор око споменика је парковски уређен. Претходно изградњи споменика, на овом простору се налазило старо градско као и војничко гробље, на којем су били сахрањени од тифуса умрли војници и болничко особље Ваљевске болнице за време првих година Првог светског рата. Поједини споменици из овог периода су и данас видљиви у непосредној близини споменика.

Поглед са средине брда Видрак на Ваљево. / Фото: Википедија

Бакићево дело свечано је отворено 23. октобра 1960. године и споменик је културе. Са аспекта уметничког израза и целокупног дела познатог вајара, представља једну фазу у Бакићевом опусу, после његовог раскида са соцреализмом, који карактерише апстраховање органских облика које се очитује у кристализацији форме, својеврсном изналажењу кубистичке доктрине. Споменик Стевану Филиповићу је једно од најпознатијих остварења овог уметника.

Спомен плоча са Ћосићевим текстом.

ФБ Србадија / Википедија

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.