Зоран Ђуровић: Да ли је православно тући жену (ВИДЕО)

0

У свом најновијем Јутјуб видеу, презвитер и доктор патрологије Зоран Ђуровић посветио је пажњу православним ставовима о насиљу у породици и достојанству жене, анализирајући учење неколицине светих отаца о овој теми, посматрајући је из савремене перспективе и посебно имајући у виду универзалност Христове проповеди сачуване у Еванђељима.

зоран ђуровић
Фото: Илустрација

– Делује глупо уопште постављати то питање, али, нажалост, Кодекс канонског права Православне Цркве није ревидиран и зато су остале могућности разних интерпретација. Као недопустив рецидив прошлих времена је канон 9 Светог Василија Великог, у коме се допушта да муж туче жену. То је из данашњег црквеног права избачено, али има неких „зилота“ који се и даље држе те праксе, каже Ђуровић.

Римокатолици су, у том погледу, много ближи Василију Великом него ми, православни, напомиње он.

Ако погледамо поједине ставове из Светог писма, видимо да је жени забрањено да напусти мужа, прељубника, насилника, расипника. Напротив, наређује јој се да мора све да трпи. С друге стране, жени се не прашта ништа.

„Зато, која је оставила мужа и прешла другом човеку – прељубница је, а човек који је остављен од своје жене достојан је извињења и она која с њим живи није крива. Али, ако муж који је оставио своју жену пређе код друге, тада је и он прељубник јер јој је дао повода да и она почини прељубу и постаје прељубницом и она која с њим заједно живи јер је намамила себи туђег мужа“. Из ових мисли Светог Василија избија маскулизам, јер он резонује потпуно у маскулистичком духу, те правда прељубу мушкарца тиме да га је жена „намамила“, што значи да је он, у ствари, недужан.

Зоран Ђуровић
Фото: Илустрација

Потпуно супротне ставове налазимо код Василијевог пријатеља Светог Григорија Богослова (Назијанзина), који је један од тројице највећих теолога у историји Цркве, који су једини понели епитет богослова крај свог имена. „Ја не прихватам такво законодавство, нити одобравам такве обичаје“, каже он. Зашто? „Зато што су мушкарци били законодавци. Због тога је закон уперен против жена“, објашњава Свети Григорије.

Јустинијанове новеле и данашње брачно право су кориговали ставове Василија Великог.

– Нажалост, данас имамо чак и теологе који, не размишљајући уопште о свему ономе што пишу Свети Григорије и остали после Светог Василија, „лупетају глупости“, каже Ђуровић и наводи пример свештеника Андреја Ткачева, кога назива билмезом и будалом. „Жену треба пребацити преко колена“ наслов је оригиналног текста на руском језику у коме Ткачев говори најпогрдније о женама и пропагира насиље над њима. Текст је транскрибовани аудио запис, који се такође може пронаћи на интернету.

– Шта би се десило да је нпр. Лајла Али жена Ткачева, запитао се Ђуровић.

Шта је све о овој надасве занимљивој теми открио презвитер Зоран Ђуровић, погледајте у видеу:

 

 

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.