Решена највећа мистерија Другог светског рата, откривено где се налази украдена Ћилибарска соба?

0

Ћилибарска соба изграђена је у Пруској, а затим поклоњена Петру Великом 1716. године.

ћилибарска соба
Фото: Профимедиа / Алексеј Даничев, Спутњик

Пољски рониоци навели су да су пронашли олупину немачког брода из Другог светског рата који би могао да помогне у решавању деценијама старе мистерије о томе где се налази Ћилибарска соба, украшена комора коју су нацисти опљачкали из царске палате у Русији.

Украшена ћилибаром и златом, соба је била део Катаринине палате у близини Санкт Петербурга. Последњи пут је виђена у Кенигсбергу, тада балтичком лучком граду у Немачкој, а сада руској енклави у Калињинграду.

Пароброд „Карлсруе“ испловио је из Кенигсберга 1945. године са тешким теретом пре него што су га совјетски ратни авиони потопили код пољске обале.

Рониоци из групе „Балтиктех“ наводе да су пронашли олупину овог брода, преноси Гардиан.

– Олупину тражимо од прошле године када смо схватили да би могла да буде најзанимљивија, неоткривена прича, која лежи на дну Балтичког мора. Практично је нетакнут. У његовом складишту открили смо војна возила, порцелан и многе сандуке са још непознатим садржајем – рекао је Томас Стачура, један од ронилаца у саопштењу.

„Карлсруе“ је учествовао у операцији Ханибал, једној од највећих морских евакуација у историји, која је помогла више од немачких војника и цивила из Источне Пруске да побегну од Совјета пред крај Другог светског рата.

Документација из овог времена сугерише да је брод на брзину напустио град са великим теретом и 1.083 особе на броду.

Ћилибарска соба изграђена је у Пруској, а затим поклоњена Петру Великом 1716. године.

Нацисти су је демонтирали и однели у Кенигсберг, одакле је нестала током савезничких бомбашких напада на град. Многи верују да је све уништено, а реплика је направљена у Катарининој палати.

Невена Здравковић, Телеграф / Хронограф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.