Врло је могуће да имате ову књигу у кући, а не знате да поседујете ПРАВО БОГАТСТВО

2

Најшколованија српска домаћица је доживела тужну судбину, а њених руку дело и данас се чува у многим кућама, а да укућани не знају какво благо поседују.

Фото: Youtube printscreen

Спасенија Пата Марковић је прва српска ученица домаћинства, ауторка чувеног “Патиног кувара” ремек – дела из сфере кулинарства са око 4.000 рецепата. Готово свака кућа у Србији поседовала је ово штиво, па се врло лако може десити да је међу старим књигама. По завршетку Бечке школе за вођење домаћинства, желела је да своје знање пренесе свим домаћицама у Србији.

Пата Марковић потицала је из угледних београдских породица. Рођена је 31. децембра 1881, отац јој је био Димитрије Ђурић, генерал, министар војни и члан Српске академије наука, а деда Димитрије Матић, доктор филозофије и министар правде и просвете. Удала се за пешадијског мајора Ђорђа Ристића и с њим имала двоје деце: ћерку Љубицу и сина Душана, иначе коњичког мајора кога ће Немци убити на Бањици 1943. Касније се удала за доктора Зорана Марковића. Иако су је углавном описивали као скромну и неупадљиву жену, која се по томе не разликује од осталих, Бранислав Нушић је у једном чланку у Политици 1925. године, такође описао:

“Од када уђете у њен дом, видите да је то дом учене, српске даме у коме ничега не мањка. Помислио би човек да у њему борави каква краљица и да има бар туце послуге. Међутим, госпођа Марковић има само једну служавку, са којом ради исте послове по кући. Када видите да се у маниру велике даме понаша као да је њен дом Двор, док не прозборите са њом не бисте ни поверовали у њену скромност и ведар дух којим она зрачи.”

Већ 1907. године, по принципима бечких и мађарских домаћинстава, Пата Марковић објавила је први – Кувар и саветник. Своје куварске савете током тридесетих година прошлог века делила је и на радију и у дневном листу Политика где је уређивала сталну рубрику “Јеловник за данас”. У овим рубрикама Спасенија је објашњавала како може да се са мало новца скува здрав ручак за четири особе и објављивала рецепте које су јој слале домаћице из целе земље.

Једном недељно излазила је и Патина читанка за домаћице, али, будући да је поседовала ватрени дух и била противник тадашње власти, Пата Марковић је у рецепте убацивала и различите саркастичне опаске, због чега је сносила последице. Пата је засметала и многим припадницима српске конзервативне струје, јер је за кратко време постала популарна, ширећи идеју да је модерна Србија могућа. А, била је – “само” жена. Признање и оспоравање, у наизменичном ритму, биће њена судбина до краја живота. Србија је постала једина земља која је, у то време, забранила књигу која се бави кувањем. То се догодило у време шестојануарске диктатуре (трајала од 6. јануара 1929. до 3. септембра 1931. године. У том периоду краљ Александар I Карађорђевић је распустио Народну скупштину, забранио рад свих политичких странака и синдиката, политичке скупове и увео цензуру). Тада је Патина читанка за домаћице, као недељник, била једино штиво које је излазило без цензуре. Природно, читанка је постала својеврсно опозиционо гласило у коме је Патин брат, иначе заклети опозиционар, на једној страници иронично говорио о краљу и диктатури, наравно кроз рецепте.

Фото: Youtube printscreen

Као управитељица Женске занатске школе у Бранковој улици, Спасенија Пата Марковић је своје идеје ширила баш тамо где су биле најпотребније. Паралелно је од ученица прикупљала домаће рецепте, усавршавала их, категоризовала, а онда их 25. фебруара 1939. године објавила у првој књизи Мој кувар на 800 страница. Овај кувар са преко 4000 рецепата народ је прозвао Патин кувар, а под овим називом се задржао и у будућим временима иако је књига у новом издању изашла под насловом Велики народни кувар.

До почетка Другог светског рата, угледна школована домаћица је водила школу у којој је едуковала жене. Међутим, Пата, која је током рата скривала јеврејску децу, ухапшена је као издајник, имовина јој је национализована, а њено име “прогнано”. Чињеница да је била једина школована домаћица, помогла јој је да настави да ради, како би неуке жене учила лепом понашању, пристојним манирима и култури вођења куће. Била је одлична у томе. Незамењива. Обичне жене су је толико волеле, да се новој власти ни то није свидело. Оптуживали су је да пропагира буржоаске идеје, а сви њени кувари објављени од 1945. до 1990. потписани су само са “СМ”.

патин кувар
Спасенија Пата Марковић са ћерком Љубицом, снимљено 1903. године / Фото: Википедија

Умрла је 1957. године у Београду у својој 94. години, сама и усамљена. Патин кувар остао је Библија сваке српске домаћице. У уводу првог кувара, ауторка је написала: “Храна је оно што нас одржава у животу. И баш зато нимало није свеједно шта човек једе, колико једе и како је јело припремљено. Само разнолика храна може да човечјем организму да све оне састојке који су нам потребни: беланчевине, масноће, скроб, шећер, разне соли, витамине, а недостатак тих састојака доводи до разних поремећаја у организму. Кућни посао је тежак, али он је као и сваки други посао, двоструко тежак за онога ко га обавља без извесног знања и спретности.”

Новости / 011.инфо

2 Коментари

  1. Хвала вам за занимљив чланак!
    Имам једно запажање: тврдња да је Спасенија Марковић била ЈЕДИНА школована домаћица у то време вероватно није тачна. Моја баба по мајци је се у Швајцарској школовала у истој врсти установе, а вероватно није била једина пре Другог св. рата која је прошла кроз такву врсту образовања и обуке.

  2. Наравно да госпођа Пата НИЈЕ БИЛА ЈЕДИНА школована домаћица у то време. Такође, њен кувар није био и најбољи, мада је био и остао популаран, што незначи да није био и остао БЛАГО у библиотекама српских породица. Занимљиво је да овакав текст излази управо када је објављена изразито значајна књига ЧЕТИРИ ЦАРИГРАДСКЕ БАЈКЕ (за одрасле) аутора М. Д. Недељковић. У једној од прича, говори се о Пати и дају се рецепти из њеног Кувара. Дело – ЧЕТИРИ ЦАРИГРАДСКЕ БАЈКЕ такође треба да има свака српска породица у својим домовима

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.