Пандорина кутија је Пандорин ћуп

„Отварање Пандорине кутије“ је честа метафора у савременом говору и представља извршавање радње која делује невино, али се испостави да има негативне последице. Иако се ова фраза често употребљава, много људи не зна причу о легендарном грчком миту, одакле фраза потиче.

пандорина кутија

У класичној грчкој митологији, Пандора је била прва жена на свету, а „кутија“ је у ствари велика амфора у којој су се налазила сва зла овог света. Мит из ког кутија, односно амфора, потиче је онај о стварању Пандоре, који је записан у Хесиодовом делу „Послови и дани“.

Зевс је наредио Хефесту да створи Пандору, а он је то учинио користећи воду и земљу. Пандора је тако постала прва жена на свету. Богови су јој дали многе дарове: Афродита јој је подарила лепоту, Аполон таленат за музику, од Хермеса је добила говор, а од Атине одећу.

Када је Прометеј украо ватру, Зевс је желео да му се освети тако што је Пандору представио Прометејевом брату Епиметеју, а заузврат дао Пандори велику амфору. У амфори су се налазили сви демони овог света, а радознала Пандора ју је отворила и ослободила их. Она је брзо затворила амфору, али касно – из ње су побегли сви сем Елпиде, демона наде, која је описана као слепа нада која обмањује људски род.

Реч која се у митологији користила да се опише посуда, била је πίθος, што значи велики ћуп, амфора, која може бити величине мање особе. Питос је коришћен за складиштење вина, маслиновог уља, али се користио и у ритуалне сврхе, за људско тело спремно за сахрањивање.

ћупови
„πίθος“
Фото: www.archaiologia.gr

Када је Еразмо Ротердамски, философ и теолог из 16. века, преводио Хесиодову причу о Пандори на латински језик, он је „πίθος“ заменио речју „πυξίς“ (пиксис), што значи кутија и на тај начин, уместо Пандорине амфоре, представио свету Пандорину кутију.

Хронограф