Овај мистериозни град је СПАЉЕН ИЗ НЕПОЗНАТИХ РАЗЛОГА, а данас о њему НИКО НИШТА НЕ ЗНА

Мистериозни древни град, који је некада са 200.000 становника представљао праву древну метрополу, не престаје да фасцинира археологе и историчаре који још увек не могу да открију која га је древна цивилизација основала. Добродошли у Теотиуакан – Место где су се родили богови!

Фото: Википедија

Теотиуакан, древни мезоамерички град који је основан отприлике један век пре Христа, налази се 48 километара североисточно од Мексико Ситија.

Историчари сматрају да је на врхунцу своје моћи Теотиукан био шести највећи град на свету у коме је живело између 125 и 250 хиљада људи. Тачне бројке нису познате, као ни то ко су били ти људи, баш као ни ко је саградио ову древну метрополу.

С обзиром на спектакуларне пирамиде које доминирају данашњим археолошким ископинама и комплексним насељима, јасно је да су његови градитељи били далеко испред свог времена. Ипак, не постоје никакви писани трагови о граду и животу у њему.

Место где су се родили богови

Претпоставља се да је имао врло развијену индустрију и да су у њему живеле бројне занатлије. Оно што највише буни археологе је да град није имао никакво утврђење или било коју другу врсту војних структура.

Астеци су наиме били толико импресионирани градом који су пронашли усред долине да су мислили да га је саградио сам Бог.

Археолози и историчари још нису пронашли начин да утврде ко је основао град, као ни шта је узроковало његов пад и нестанак становништва. Једино што знају да је из непознатог разлога спаљен око 550. године нове ере.

Право име Теотиуакана се заправо не зна. Његово данашње име су му дали Астеци око 700 године, и оно значи „Место где су се родили богови“.

Међутим, одговоре на нека питања ускоро би могао дати археолог Серђио Гомез. који је релативно скоро, након шест година истраживања, пронашао подземни тунел који води у трећу највећу пирамиду у граду – Пирамиду пернате змије!

Пирамида пернате змије

Да су пронашли нешто значајно, археолози су закључили још прошле године када су на дубини од 12 метара пронашли три дворане, а у тунелу велику количину – живе.

С обзиром да су се живом у древна времена обележавала места на којима су се сахрањивали владари, историчарима даје наду да ће напокон сазнати нешто о владарима, оснивачима и становницима овог мистериозног града.

Како би дошли до краја тунела, археолози су у кантама изнели више од 900 тона земље и при томе пронашли 70 хиљада артефаката од керамике, дрвета, камена и других материјала.

Све упућује на то да је тим археолога надомак проналаска гробова људи који су некада владали Теотиуаканом.

Иако ће тада Теотиуакан највероватније бити мало мање обавијен мистеријом, не треба заборавити да је још увек 95 одсто његове површине под земљом и потпуно неистражено, пише The Daily Beast.

Блиц