ОДВРАЋАЊЕ ОД АБОРТУСА процењено на МИЛИОН РУБАЉА

Москва, 24. новембра – РИА Новости. Укупно милион рубаља примили су психолози и гинеколози-акушери из разних региона Русије јер су убедили жене да одустану од абортуса. Додела новчаних награда је одржана у оквиру такмичења „Светост материнства“ на конференцији посвећеној чувеном лекару-хирургу светитељу Луки (Војно-Јасенецком).

одвраћање од абортуса
Фото: РИА Новости

Претходно су, 21. новембра, на празник Светог Архангела Михаила, активисти сверуског друштвеног покрета „За живот“ предали администрацији председника Руске Федерације више од сто кутија с милион потписа за забрану абортуса. Такође су одржали и скупове испред амбасада држава са најрестриктивнијим законима по питању абортуса, у знак подршке политици тим државама.

Конкурс „Светост мајчинства“ спроводи фонд Андреја Првозваног, под покровитељством истоименог сверуског програма. Ове године организатори су примили више од 300 пријава. По речима председника организационог одбора програма Наталије Јануњине, данас је друштво дужно да уложи све напоре како би помогло мајкама да донесу одлуку да роде и одгајају дете.

На овом такмичењу су учествовале државне и локалне здравствене установе гинеколошко-акушерског профила, а такође и поједини лекари – гинеколози, затим психолози, психотерапеути и стричњаци из области социјалног рада, који пружају подршку женама током трудноће.

Подсетимо, Патријарх Кирил је још у септембру прошле године потписао апел за забрану абортуса у Русији.

У документу се предлаже да се зачетом детету да статус људског бића, чији живот, здравље и благостање треба да буду заштићени законом.

Првобитно је на сајту Руске православне цркве објављено да је Патријарх московски и целе Русије Кирил потписао апел којим се позива на потпуну забрану абортуса у Русији, као и да је текст документа саставила Комисија патријаршије за питања породице, заштите материнства и детињства.

У документу се, речено је, предлаже да се зачетом детету прида статус људског бића, чији живот, здравље и благостање треба да буду заштићени законом; да аутори апела предлажу да се забрани хируршки и медикаметни прекид трудноће, као и средства са абортивним дејством и помоћне репродуктивне технологије чији је неодвојиви део „понижавање људског достојанства и убиство деце која су у почетним етапама ембрионалног развоја”. Осим тога, у документу се предлаже да се трудницама и породицама са децом из федералног буџета обезбеди материјална помоћ барем у висини минималних примања, писало је на сајту РПЦ.

Касније је прес-секретар руског патријарха свештеник Александар Волков изјавио да се у документу који је подржао поглавар Руске православне цркве ради о томе да се абортус искључи из система обавезне здравствене заштите. „То није апел о забрани, него о искључењу абортуса из система обавезне здравствене заштите. То није ништа ново, став цркве је био и остао непромењен. Али, с обзиром да се ради о прикупљању потписа, патријарх је, како би скренуо пажњу на овај проблем, потписао овај документ, као и други људи. Засад нема говора о потпуној забрани абортуса”, изјавио је Волков за Комерсант.

Он је објаснио да ће ова медицинска услуга, у случају измене законодавства, бити доступна само на комерцијалној основи.

одвраћање од абортуса
Активисти покрета „За живот“ чекају у реду да предају председнику РФ сакупљене потписе/Фото: rusprolife.ru

Милион предатих потписа нису прикупљени у виду електронске петиције, него су људи остављали лично своје податке, укључујући и место становања.

Према извору: РИА Новости

Превео с руског и приредио: Хронограф