Јерусалим: ЦРКВА СВЕТОГ ГРОБА и даље ЗАТВОРЕНА

Јерусалим – Хришћански поглавари саопштили су да ће Црква Светог гроба бити затворена до даљњег због новог Закона о порезу, који влади Израела даје овлашћење да заплени црквени посед.

црква светог гроба
Фото: Танјуг/АП

И православни и католички поглавари оптужили су градоначелника Јерусалима Нира Барката да мења дугостојећи статус кво.

Црква Светог Гроба у Јерусалиму: Завршена обнова – Извештај са свечаног отварања

„Озбиљни су. Заиста желе да виде неку промену пре него што поново отворе врата”, рекла је портпаролка православног патријархата Ана Кулурис, преноси АП.

Из Баркатовог Кабинета саопштили су да се нови закон не примењује на цркве, већ на пословања која црква има.

Хришћански поглавари Храма Васкрсења Христовог (Цркве Светог гроба) у Јерусалиму, одлучили су да цркву затворе у недељу.

Поглавари су Израел оптужили за „систематски напад без преседана против хришћана и Свете земље”, преноси „Гардијан”.

„Овај одвратни закон ће данас бити представљен на састанку министарског комитета, а ако буде одобрен, дозволиће заплену поседа и цркава. Ово нас подсећа на сличне законе против Јевреја донесених током мрачних времена у Европи”, саопштили су поглавари.

Истичу да су се одлучили да до даљег затворе цркву као вид протеста.

За сада није јасно колико дуго ће бити затворена црква.

СРПСКИ МАНАСТИР Светих архангела У ЈЕРУСАЛИМУ – Да ли ће нам бити ВРАЋЕН?

Град Јерусалим саопштио је да је изузеће од пореза погрешно примењено и на пословне објекте у власништву цркве, као што су ресторани и хотели, и да они не би требало да буду изузети од плаћања пореза јер нису места обожавања.

црква светог гроба
Јерусалим/Фото: AP, Oded Balilty

Подсетимо, Организација УН за образовање, науку и културу (Унеско) усвојила је 2. маја 2017. резолуцију у којој критикује Израел због ископавања у јерусалимском Старом граду, на којем се налазе јеврејска, хришћанска и муслиманска света места. У резолуцији се Израел поново назива „окупационом силом“ и позива да обустави „стална ископавања, копање тунела, радове и пројекте у Источном Јерусалиму“, које Палестинци желе да прогласе главним градом своје будуће државе.

Танјуг/Хронограф