ЗАБОРАВЉЕНА НАЦИЈА Како је Америка ОТЕТА Индијанцима…

0

Пре 136 година, тачније 10. априла 1883. године, Влада САД је, у завршној акцији систематског затирања културног наслеђа америчких Индијанаца, забранила све језике индијанских племена, њихову религију, културу и обичаје.

индијанци
Фото: Getty Images

Савремени Индијанци службено су хришћани, али се држе и домородачких веровања. Приватно, Индијанци говоре сопственим језицима, а уз њих и језике колонизатора – енглески, шпански, португалски, француски или холандски. Најраспрострањенији индијански језик је кечуански (језик старих Инка), којим данас говори око десет милиона људи.

У САД су Индијанци познати под називом „Нејтив Американс“, а у Канади су под именом „Фирст нејшенс“ заједно побројани Индијанци и Ескими. У подацима о Гренланду мисли се на Ескиме.

Непознато је колико је Индијанаца живело на америчком континенту у тренутку доласка Кристофера Колумба, али по неким проценама, било их је и до стотину милиона.

Чувени холивудски глумац Марлон Брандо је 1973. године бојкотовао свечану доделу „Оскара“, на којој је требао да добије свој други „златни кип“ за незаборавну улогу дон Вита Корлеонеа у „Куму“.

индијанци
Фото: Getty Images

Уместо тога, Брандо је упозорио на стереотипно приказивање америчких Индијанаца у холивудским филмовима и на телевизији.

На доделу је послао глумицу индијанског порекла из племена Апача Сачен Литлфидер, која је пред запрепашћеним холивудским естаблишментом одржала говор о катастрофалном положају својих сународника у најмоћнијој и, наводно, „најдемократскијој“ земљи света – САД.

Холивуд је казнио Бранда. После „Кума“ он није имао више понуда за веће улоге, сем у Кополиној „Апокалипси данас“ и Бертолучијевом „Тангу у Паризу“.

У више од 4.000 америчких филмова Индијанци су, у већини, приказани као крвожедни дивљаци који су убијали невине беле досељенике. Данас филмова о животу Индијанаца, барем оних који долазе из Холивуда, готово да и нема.

Индијанци су за већину Американаца заборављена нација, потиснута у забачена рурална подручја, где живе испод границе сиромаштва, преноси „Мондо“.

Срна/Мондо.рс

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.