Брнабић: Косово је БИЛО Србија. Тачка. Сада морамо наћи компромис

Србија никада неће признати косовску независност, изјавила је премијерка Србије Ана Брнабић и истакла да компромис за који се Београд залаже, не би био могућ ни када би Србија и даље инсистирала на томе да је Косово њен саставни део.

косово је било србија
Ана Брнабић/Фото: Танјуг

Брнабићева је у интервјуу за немачки „Велт“ рекла да су „односи са Приштином за нас Србе тешки и емоционални“.

„Председник Србије Александар Вучић је учинио храбар и одговоран корак када је почео интеррегионални дијалог. Дотле је сваки разговор био табу. Косово је било Србија. Тачка. Сада морамо наћи компромис. Србија никада неће признати независно Косово. То не би био компромис. А када бисмо и даље инсистирали да Косово припада Србији, компромис не би био могућ“, рекла је српска премијерка, пренео је Дојче веле.

Она је навела да „обе стране“ морају да изађу из удобне зоне свог увреженог начина размишљања.

„Али, сматрам да Приштина то до сада није учинила“, рекла је Брнабићева.

Подсетила је да Приштина није почела да спроводи ни стожер тог споразума — успостављање Заједнице српских општина, као и да се повећао број напада на Србе на Косову.

„Само у мају је било 14 атентата, што указује да би намера Приштине могла да буде и да се отерају сви Срби — што ми нећемо допустити. Србија је спремна за разговоре. Али за то нам је потребан партнер“, рекла је она.

У кратком уводу интервјуа за немачки дневник наводи се да се Брнабићева залаже „за европско решење миграционе проблематике и укључивање транзитних земаља Балкана“ у то решење.

Упитана да прокоментарише „да ли је у реду то што немачка влада намерава оштрије да се бори против илегалног досељавања и зато ојачава сарадњу са земљама ван ЕУ“, Брнабићева је казала:

„Поносна сам на то колико добро наша полиција и армије сарађују са суседним државама и агенцијом ЕУ за заштиту граница — Фронтексом. У избегличкој кризи смо вратили са границе више од 40.000 особа које су хтеле да уђу илегално. То ћемо и даље чинити. Зато свака будућа заједничка миграциона политика мора да обухвати и балканске државе“, оценила је српска премијерка.

Додала је да ако заједничка политика са ЕУ буде фер и у складу са договореним, и Србија ће у њој учествовати.

Она је рекла да у Србији тренутно има 4.000 избеглица и да 500 избегличке деце иде у српске школе.

косово је било србија
Фото: Раде Прелић, Танјуг

„Србија је показала саосећање и солидарност“, навела је Брнабићева.

Међутим, она је додала да се и даље треба припремати за могућност доласка великог броја избеглица, због ратова, политичке нестабилности и климатских промена и да би било „неодговорно не очекивати долазак још више миграната“.

У вези са могућим пријемом Србије у Европску унију 2025. године, Брнабићева је нагласила да је то само оријентациони датум који није гаранција, али датум који је могућ уколико Србија буде радила предано и ефикасно, да разуме и резерве грађана Европске уније, јер је у прошлости приступ тој заједници „пречесто схватан само као новчана инјекција“.

Она је нагласила и да су тражене реформе изазов, као и да Србија има пред собом много посла.

„Ми знамо да ће нас реформе учинити добро припремљеним за ЕУ“, оценила је Брнабићева.

Премијерка Србије је рекла и да „Европа“ не треба да се брине због добрих односа Србије и Русије, јер је ЕУ стратешки фокус Србије, који Русија разуме, баш као што и Европска унија разуме традиционално тесне односе Београда и Москве.

Танјуг

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.