Нема више казни за РАСКИД УГОВОРА са оператерима

 

Министарство трговине донело решење којим се налаже промена општих услова пословања, па корисници више неће морати да плаћају месечне претплате до истека уговорне обавезе.

раскид уговора
Фото: Д. Јевремовић

Oператери мобилне и фиксне телефоније убудуће неће моћи да наплаћују пенале за превремени раскид уговора са корисницима и мораће да мењају опште услове пословања. То ће важити и за кабловске и интернет провајдере у Србији.

Према недавно донетом решењу Министарства трговине, туризма и телекомуникација досадашња пракса на коју су се често жалили грађани, била је према Закону о заштити потрошача неправична. Корисници, који су раскидали уговоре са оператерима, из било ког разлога, до сада су морали да плате преостале рате иако им услуге нису испоручене. Тако се дешавало да је неко, ко је после два месеца од потписивања двогодишњег уговора, одлучио да промени оператера, био у обавези да плати чак 22 преостале месечне претплате. Осим што су на овај начин корисници практично кажњавани, оператери су покушавали тако да их вежу за себе.

Јасно је да је многим корисницима било лакше да буду незадовољни услугом и чекају истек уговора, него да иду код другог оператера, а претходном плате позамашну суму због превременог раскида уговора.

Од тренутка када промене опште услове и они ступе на снагу, ова одредба важиће за све постојеће и будуће уговоре. Иста права важе за све кориснике.

И поред ове одлуке Министарства коју су корисници дочекали с одобравањем и олакшањем, остало је нерешено много других питања и неправилности. На пример, сада постоји пракса оператера да клијентима који нису везани уговором на дужи период наплаћују нешто што зову „услуга активације“ или слично, сваког месеца. Дакле, после истека уговорног периода, уместо да се, као што пише у уговору, настави пружање услуге из месеца у месец под истим условима, оператер испоручи и обрачуна неку недефинисану услугу активирања друге услуге, како би наплатио додатних 100 – 150 дин или тиме натерао кориснике да поново потпишу уговор на дуже. Осим тога што купцима испоручују услугу  на коју они нису пристали, ово се третира и као непоштена пословна пракса, односно на више начина је законски санкционисано. Али, за сада институције ћуте.

Ивана Албуновић/Јелица Антељ, Политика

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.