СКАНДАЛОЗНА ИЗЈАВА: „Послодавцу жена треба да ради, а не да рађа“ (ВИДЕО)

Изјава Милене Антић Јанић из Министарства рада о будућим мамама изазвала буру. Овај догађај Ђорђевић назвао скандалом и најављује санкције за сарадницу.

изјава
Фото: Printscreen

Изјава Милене Антић Јанић из Министарства рада да су послодавцима жене потребне да раде, а не да чим се запосле оду на породиљско одсуство изазвала је у среду буру негодовања.

Милена Антић Јанић, која је шеф Одсека за послове у области популационе политике и финансијске подршке породици са децом у том министарству, рекла је, гостујући на националној телевизији, да су жене потребне послодавцима да раде, а не да сутрадан оду на породиљско одсуство и да ниједан послодавац неће запошљавати такву жену.

Ова непримерена изјава једне Владине службенице у години у којој се промовишу пронаталитетне мере изазвала је општу осуду. Жеља државе да се одбрани од многобројних злоупотреба директно је ударила по џепу све будуће маме које су једва дочекале сталан посао како би се оствариле и у улози родитеља, а сада су доживеле и јавну прозивку.

Надлежно министарство реаговало је – извињењем:

– Извињавамо се због негативне изјаве Милене Антић.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић оценио је изјаву своје сараднице као скандалозну и наложио да „буде адекватно санкционисана“.

изјава
Милена Антић Јанић/Фото: printscreen

– Заиста сам шокиран. Нема оправдања за такав поступак – рекао је Ђорђевић. – Ово ће бити последња опомена њој и свима другима. Овакве ствари не смеју да се изговоре, а камоли да се дешавају.

Како су Новости већ писале, од 1. јула су свим породиљама и трудницама у Србији смањена примања и до 20.000 динара, у зависности од тога колико су зарађивале пре отварања боловања. Ако је жена имала плату од 40.000 у нето износу, односно бруто око 54.900 динара, по старим прописима добијала је готово 33.000, а по новим ће то бити свега 14.300 динара. Исти износ на рачуну имаће само оне маме које нису имале ни дана одсуства у последњих 18 месеци пре првог одласка због трудноће и, наравно, уколико су доприноси на њихове зараде редовно уплаћивани.

Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, истиче да ће Влада до краја ове године тражити решења да минимум примања буде што је могуће већи за сваку трудницу, која је радила макар један месец.

– Мораћемо да допунимо и изменимо Закон о финансијској подршци породици, јер он мора да се поправља и побољшава – рекла је министарка. – Стандард жене која је трудна или која негује своје дете треба да буде током тог периода онакав какав је био и када је радила.

Мењати закон

Према мишљењу министарке Ђукић Дејановић њен колега Зоран Ђорђевић би требало да изађе на Владу са предлогом, а опсег у оквиру кога се примања породиља могу кретати су финансије којима се располаже.

– Тражимо финансијске могућности за то, али не треба заборавити да имамо неупоредиво више права од свих у окружењу и од земаља Европе којима тежимо – рекла је она.

Ј. Ж. Скендерија, Новости