РУСКА ЦРКВА ОТВАРА 57 НОВИХ ЦЕНТАРА ЗА ЗАШТИТУ МАТЕРИНСТВА

Захваљујући издвојеним средствима у Русији ће се већ у 2019. год. појавити 13 нових сигурних кућа за мајке и 57 нових центара за заштиту материнства, осим тога 72 пројекта могу проширити већ постојећу активност у смеру заштите живота и превенције абортуса, саопштава Диакония.ru.

57 нових центара
Фото: Илустрација

Синодално одељење за доброчинства сумирало је резултате отвореног конкурса за пројекте у циљу спречавања абортуса. На конкурсу су победила 142 пројекта из 93 епархије Руске Православне Цркве. Захваљујући издвојеним средствима у Русији ће се већ у 2019. год. појавити 13 нових сигурних кућа за мајке и 57 нових центара за заштиту материнства, осим тога 72 пројекта могу проширити већ постојећу активност у смеру заштите живота и превенције абортуса, саопштава Диакония.ru.

Победници конкурса добиће укупно 38 милиона рубљи које су, по благослову Његове Сетости Патријарха Кирила, прикупљене у свим руским храмовима на Дан заштите деце 2018. год. Прикупљена средства на основу конкурса распоређивало је Синодално одељење за доброчинства.

Данас у Руској Православној Цркви постоји 58 сигурних кућа за жене са децом, 57 од њих је отворено у последњих 7 година. Такође у Русији постоји 166 црквених центара за хуманитарну помоћ.

„Помоћ женама у кризној ситуацији и спречавање абортуса су приоритети црквене друштвене активности. Баш због тога је већ по други пут Најсветији Патријарх Кирил благословио да се у целој Русији одржи прикупљање средстава за развој овог посла. Надамо се да ће нове сигурне куће и центри за заштиту материнства помоћи да се спаси још више дечјих живота.“, – изјавио је председник Синодалног одељења за доброчинства, Епископ орехово – зуевски Пантелејмон.

Списак победника овог конкурса објављен је на сајту Синодалног одељења за доброчинства у рубрици ‘донације’.

Подсећамо да је претходни конкурс за изградњу пројеката помоћи женама и деци Синодалног одељења за доброчинства одржан 2016. год. Као резултат овог конкурса отворено је 100 нових центара за хуманитарну помоћ у 89 региона Русије.

Москва, 29. новембар 2018. год.

С руског превела Јелена Павловић

Православие.ру