„ЛЕП ЈЕ КАО АНЂЕО, НАШ ЈЕ МЕЗИМАЦ“ Испред цркве остављени Јован, у болници чека нову породицу, а разлог ће вас додатно РАСТУЖИТИ

Малишан који је у ноћи између 8. и 9. октобра, тек пошто се родио, остављен пред црквом у Чајетини, где је наредног јутра, стар свега неколико сати, и пронађен, до даљњег ће остати у болници, упркос великом интересовању за његово усвојење.

остављен пред црквом у чајетини
Фото: Блиц, РАС Србија

Разог је, потврђено је Блицу на Дечјем одељењу Опште болнице Ужице, здравствено стање дечака који је стицајем околности добио име Јован Гавриловић.

– У току раста и развоја дошло је до одређених промена и његово здравствено стање за сада не дозвољава да се размишља о животу у кућним условима, односно захтева лекарски надзор и негу на Дечјем одељењу. Још је рано за усвојење, најбоље му је да буде овде – речено је Блицу у ужичкој болници.

Многи би да постану Јованови родитељи

Процедура око усвајања дечака је у току, кажу у Центру за социјални рад у Чајетини, установи који је Јованов старатељ, и подсећају да се много грађана Србије, али и наших земљака који живе у иностранству, јавило са жељом да усвоји дете чији су родитељи и даље непознати.

Ипак, кажу овде, о томе када ће Јован у усвојитељску породицу поштоваће се се реч лекара, са чим је сагласно и надлежно министарство.

Истог дана када је пронађен пред богомољом у Чајетини, малишан је збринут на неонатолошком одељењу, одакле је после месец дана пребачен на дечје. Управо тих дана беба је добила име Јован – по свецу Јовану Богослову на чији празник је пронађен, а презиме Гавриловић – по Архангелу Гаврилу чије име носи црква у Чајетини.

остављен испред цркве у чајетини
-Фото: Приватна архива, РАС Србија

Иако је остало непознато где је дечак дошао на свет, у матичне књиге је заведен као српски држављанин рођен у Чајетини.

Леп је као анђео, мезимац на одељењу

На дечјем одељењу ужичке болнице Јован Гавриловић борави изолован од друге деце, у засебној соби да би био заштићен од инфекција, и под сталним је надзором лекара.

– Наравно да се свим пацијентима поклања иста пажња, али Јован је наш мезимац. Леп је као анђео, умиљат је, прати гласове, сви су се везали за њега. Много грађана и наших колега доноси му одећу и храну, овде има све што му је потребно – преносе из ужичке болнице.

Деда Мраз донео поклоне и малом Јовану

Уочи Нове године пакетиће пацијентима дечјег одељења поделила су четири синдиката здравствених радника и Унија студената Ужица, а у ту част ученици Медицинске школе извели су приредбу. Ем што је мали, ем да не би био изложен вирусима, Јован није присуствовао приредби, али је Деда Мраз донео дарове и за њега.

То што ће дечак остати у болници дуже него што се предвиђало, кажу у овој установи, није ништа неуобичајено у оваквим приликама.

Дешавало се да поједина деца о којој родитељи нису хтели да се брину чекала и по шест – седам месеци на упућивање у старатељску или хранитељску породицу. Једна Милица и један Срећко, речено нам је, гајени су у болничким условима до пред своје прве рођендане.

В. Л, Блиц

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.