„ЛЕП ЈЕ КАО АНЂЕО, НАШ ЈЕ МЕЗИМАЦ“ Испред цркве остављени Јован, у болници чека нову породицу, а разлог ће вас додатно РАСТУЖИТИ

Малишан који је у ноћи између 8. и 9. октобра, тек пошто се родио, остављен пред црквом у Чајетини, где је наредног јутра, стар свега неколико сати, и пронађен, до даљњег ће остати у болници, упркос великом интересовању за његово усвојење.

остављен пред црквом у чајетини
Фото: Блиц, РАС Србија

Разог је, потврђено је Блицу на Дечјем одељењу Опште болнице Ужице, здравствено стање дечака који је стицајем околности добио име Јован Гавриловић.

– У току раста и развоја дошло је до одређених промена и његово здравствено стање за сада не дозвољава да се размишља о животу у кућним условима, односно захтева лекарски надзор и негу на Дечјем одељењу. Још је рано за усвојење, најбоље му је да буде овде – речено је Блицу у ужичкој болници.

Многи би да постану Јованови родитељи

Процедура око усвајања дечака је у току, кажу у Центру за социјални рад у Чајетини, установи који је Јованов старатељ, и подсећају да се много грађана Србије, али и наших земљака који живе у иностранству, јавило са жељом да усвоји дете чији су родитељи и даље непознати.

Ипак, кажу овде, о томе када ће Јован у усвојитељску породицу поштоваће се се реч лекара, са чим је сагласно и надлежно министарство.

Истог дана када је пронађен пред богомољом у Чајетини, малишан је збринут на неонатолошком одељењу, одакле је после месец дана пребачен на дечје. Управо тих дана беба је добила име Јован – по свецу Јовану Богослову на чији празник је пронађен, а презиме Гавриловић – по Архангелу Гаврилу чије име носи црква у Чајетини.

остављен испред цркве у чајетини
-Фото: Приватна архива, РАС Србија

Иако је остало непознато где је дечак дошао на свет, у матичне књиге је заведен као српски држављанин рођен у Чајетини.

Леп је као анђео, мезимац на одељењу

На дечјем одељењу ужичке болнице Јован Гавриловић борави изолован од друге деце, у засебној соби да би био заштићен од инфекција, и под сталним је надзором лекара.

– Наравно да се свим пацијентима поклања иста пажња, али Јован је наш мезимац. Леп је као анђео, умиљат је, прати гласове, сви су се везали за њега. Много грађана и наших колега доноси му одећу и храну, овде има све што му је потребно – преносе из ужичке болнице.

Деда Мраз донео поклоне и малом Јовану

Уочи Нове године пакетиће пацијентима дечјег одељења поделила су четири синдиката здравствених радника и Унија студената Ужица, а у ту част ученици Медицинске школе извели су приредбу. Ем што је мали, ем да не би био изложен вирусима, Јован није присуствовао приредби, али је Деда Мраз донео дарове и за њега.

То што ће дечак остати у болници дуже него што се предвиђало, кажу у овој установи, није ништа неуобичајено у оваквим приликама.

Дешавало се да поједина деца о којој родитељи нису хтели да се брину чекала и по шест – седам месеци на упућивање у старатељску или хранитељску породицу. Једна Милица и један Срећко, речено нам је, гајени су у болничким условима до пред своје прве рођендане.

В. Л, Блиц