Атомске батерије за пејсмејкере – Руски научници пронашли решење

0

Атомске мини-батерије су мале, дуговечне и не захтевају одржавање. Руски научници пронашли су начин како да се реше зрачења. Ускоро би такве батерије могле да се уграђују и у пејсмејкере.

атомске мини батерије

Руски научници су, како тврде, начинили значајни корак у настојањима да атомске батерије учине подесним и за примену у медицини. Пошло им је за руком радиоактивни изотоп никл-63 у центрифуги обогате на више од 69 одсто. Што је виши проценат, то је батерија дуготрајнија.

Како јавља руски државни произвођач атомског материјала ТВЕЛ, још ове године би проценат обогаћења требало да порасте на више од 80 одсто. Батерије с тим материјалом имају рок трајања и до 50 година.

Сто уместо пет до десет година?

За сада се те дуговечне батерије употребљавају у инструментима који се примењују у војне сврхе или у индустријским погонима, али и у склопу свемирског програма. Но у будућности би требало да нађу примену и у пејсмејкерима или другим „био стимулаторима“. Садашњи век трајања батерија у пејсмејкерима је између пет и десет година.

атомске мини батерије
Највећи проблем – зрачење

Али ту је проблем зрачења атомских батерија. Електрична енергија ту не настаје као последица ослобађања енергије након цепања атома, већ кроз природни распад вештачких радио изотопа попут никла-63. „Никл-63 се распада у благо бета-зрачење, без штетних гама-зрачења“, саопштио је ТВЕЛ. То га чини занимљивим за медицинску примену. Бета-зрачења се могу, како кажу у Немачком уреду за заштиту од зрачења, спречити танком пластичном овојницом.

За сада само у свемиру

Идеја о употреби батерија на атомски погон у пејмејкерима није нова. Још седамдесетих су пацијентима у САД, али и у Немачкој уграђивани стимулатори рада срца с батеријама у којима се налазио изотоп прометијум-147. Но с тим батеријама је било проблема због њихове величине, дуготрајности и зрачења.

И америчка свемирска агенција НАСА употребљава атомске батерије, тзв. РТГ, при чему се користи јак изотоп плутонијум-238. Помоћу једне такве батерије креће се и минијатурно возило Марс Ровер.

аф/фс (дпа)

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.