Десет пута више абортуса него што је пријављено

0

Београд – У прошлој години у Србији је, према званичним подацима, извршено више од 16.000 прекида трудноћа, а надлежни кажу да их је било десет пута више у приватним установама које немају обавезу да их пријаве држави, те најављују нове мере које ће регулисати то питање.

16000 прекида трудноћа
Десет пута више абортуса него што је пријављено / Фото: Илустрација

Министар за демографију и популациону политику Србије Славица Ђукић Дејановић сматра да овај проблем може решити ваљан закон, који је усаглашен са законодавном материјом у земљама ЕУ, јавио је РТС.

„Тај закон мора узети у обзир, пре свега, право жене да одлучи да евентуално прекине трудноћу, то право јој нико никада не сме оспорити, да буде искоришћено и за њену даљу едукацију“, рекла је Дејановићева.

Она је истакла да би едукација помогла женама да схвате колику физичку и психичку трауму представља абортус, као и ризик од евентуалног стеритилитета и колико је важно да услови у којима се одвија прекид трудноће буду стручни и безбедни.

Гинеколог Александар Стефановић је рекао да је у Србији однос рађања и побачаја један према три, као и да су разлози за прекид трудноће различити, али исход у неким случајевима може бити кобан.

„Током интервенције може доћи и до изненадних, великих крварења, као и до повреде материце. Те повреде могу бити безазлене, али могу изискивати хитну хирушку интервенцију и некада доводе до губитка читаве материце. То је трагично за младе девојке које нису оствариле потомство“, каже Стефановић.

Прошле седмице у Општој болници у Ужицу ухапшен је гинеколог због сумње да је пацијенткињи прекинуо трудноћу у 17. недељи, а заузврат од ње примио 570 евра.

У Србији је абортус до 10. недеље трудноће дозвољен и изводи се искључиво на захтев жене, а ако је трудноћа старија од 10 недеља, абортус мора да одобри љекарска комисија која разматра разлоге и ризике захвата.

Срна

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.