Европска рачуница: Срби са 130 евра „нису сиромашни“, а Швајцарци са 3.200 евра „јесу“

0

Евростат је објавио нове податке о социјалној угрожености грађана у Европи.

евростат
Сироти Швајцарци? / Фото: Мирослав Драгојевић

Мање српских него швајцарских пензионера је у ризику од сиромаштва, показао је недавно објављени извештај Евростата базиран на СИЛЦ анкети о приходима и условима живота за 2017. годину.

Наиме, према подацима Евростата, у Србији је 17,5 одсто пензионера било у ризику од сиромаштва, као на пример у Немачкој, док је рецимо у Великој Британији 19,1 одсто, а у Швајцарској (додуше за 2016. чак 22 одсто). И на први, а и на други поглед ово делује потпуно невероватно, с обзиром да су пензије у Србији међу најмањима у Европи. Ипак, одговор се налази у методологији.

Наиме, као граница ризика од сиромаштва узимају се примања на нивоу од 60 одсто медијанских примања у земљи. Према Републичком заводу за статистику, праг за ризик од сиромаштва у 2017. години био је на 15.600 динара по особи, односно за једночлано домаћинство. Значи свако ко је имао приходе мање од 15.600 динара месечно био би у ризику од сиромаштва.

С друге стране, у Швајцарској пензионери са месечним приходима мањим од 3.240 евра се званично налазе у истом ризику од сиромаштва, с обзиром да је тамошња медијанска плата у 2016. (према расположивим подацима) била 5.450 евра. Тако се долази до наизглед невероватне ситуације да је пензионер у Србији са пензијом већом од 130 евра у мањем ризику од сиромаштва него његов швајцарски парњак са пензијом мало мањом од 3.200 евра.

Највећи ризик од сиромаштва у ЕУ имају пензионери из Естоније од чак 46,1 одсто, а у сличној ситуацији су и пензионери из остале две балтичке земље. Међу пензионерима највише изложеним ризику од сиромаштва налазе се и бугарски (32,4 одсто). Опет, да бисмо ставили у перспективу о износима, праг ризика од сиромаштва у Естонији био је 523 евра, а у Србији 128 евра.

Најмањи ризик од сиромаштва у ЕУ у 2017. имали су Француска (седам одсто), Словачка (7,6 одсто) и Данска (8,4 одсто).

И у самом објашњењу истраживања Еуростат наводи да овај индикатор стопа ризика од сиромаштва не мери богатство или сиромаштво, већ ниво примања у поређењу на остале грађане неке земље. То такође не мора да одражава низак ниво живота.

Иначе, пензионери у Србији су група која има мањи ризик од сиромаштва од просечног. Стопа ризика од сиромаштва у Србији у 2017. години износила је 25,7 одсто.

Према речима Јелене Жарковић, професорке на Економском факултету у Београду, пензионери имају најнижи ризик од сиромаштва, не зато што су пензије високе, већ зато што су сигуран извор прихода.

Гледано према старосној структури, ризику од сиромаштва највише су били изложени млађи од 18 година, чак 30,5 одсто. Следећи су опет млади, од 18 до 24 године са стопом од 29,7 одсто. Најнижу стопу сиромаштва имали су старији од 65 година (21,3 одсто) зато што ту групу највећим делом чине пензионери.

У зависности од радног статуса, очекивано, најизложенији ризику од сиромаштва били су незапослени (50,7 одсто).

М. Обрадовић, Данас

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.