Милица је постала мајка, Ана нема никаква права

Милица ће бити мајка, а у пољу где стоји отац биће празно. Ана нема никаква права. Само је питање да ли ће она искористити своје привилегије и везе, али ту не може ништа правно да се уради, каже Предраг Аздејковић, председник Геј лезбијског инфо центра.

милица ће бити мајка
Фото: lifestylevesti.info

Вест да су Председница Владе Србије Ана Брнабић (43) и њена партнерка, докторка Милица Ђурђић постале родитељи покренула је питање родитељства у истополним заједницама. Проблем је што ово питање у нашој земљи уопште није регулисано, иако у пракси има примера да су припадници ЛГБТ популације добили потомство уз помоћ сурогат мајчинства (забрањено у Србији) или вантелесном оплодњом (углавном уз помоћ банки сперме у иностранству), као што је, према писању медија, у случају премијерке и њене партнерке.

Србија нема закон о истополним заједницама који би требало да реши многа питања у односима истополних партнера. Предраг Аздејковић, председник Геј лезбијског инфо центра и уредник магазина Оптимист истиче да би требало регулисати истополна партнерства, али да је питање да ли би њиме било регулисано питање деце из таквих заједница.

“Милица ће бити мајка и у пољу где стоји отац биће празно. Ана нема никаква права. Само је питање да ли ће она искористити своје привилегије и везе, али ту не може ништа правно да се уради. Ако се Милици нешто деси, дете иде њеним родитељима. Ана је ту нико и ништа. Постојала је опција да се Милица породи ван земље, у држави која признаје истополна партнерства и две мајке“, објашњава он. Али та опција очигледно није искоришћена.

Додаје да је постојала је иницијатива да родитељи, ако им се нешто деси, имају права да унапред одреде коме ће дете припасти на одгајање. Да то постоји у Србији, Милица би могла да пребаци материнска права на Ану.

Певач Елтон Џон има два сина у браку са Дејвидом Фурнишом које је родила сурогат мајка, Рики Мартин је преко сурогат мајке добио близанце пре него што је ушао у брачну заједницу са уметником Дваном Јозефом са којим је потом добио ћерку почетком ове године, модни дизајнер Том Форд и новинар Ричард Бакли пре две године добили су сина уз помоћ сурогат мајке… И пре него што се закључи да је то привилегија познатих и богатих ЛГБТ парова, то демантује чињеница да је у великом броју европских земаља регулисано питање истополних бракова, у некима и родитељства у истополним заједницама док је у другим земљама, међу којима је Србија, то тема политичких расправа.

Ана Митић, Недељник

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.