Брачни пар из Краљева сумња да им је беба у замрзивачу са мртворођенима

Брачни пар Дијана и Марко Мицић из Краљева траже да се уради ДНК беба које се налазе у замрзивачу у краљевачкој болници, како би се уверили да ли је међу њима њихова беба, преминула на порођају.

днк беба
Фото: Илустрација, Shutterstock

Вест о телима тринаест беба које се налазе у хладњачи болнице у Краљеву, узбуркала је јавност пре два месеца. Случај се појавио у медијима након што је Републичка комисија за нестале бебе посетила болницу у Краљеву.

Дијана Мицић се превремено породила 2017. године, када је беба имала око 26 недеља. Али, беба није преживела. Мицићи кажу да им после порођаја у болници нису ништа рекли, а да ће резултати обдукције стићи за четрдесетак дана.

„Тек тада нам је речено да је беба била жива два минута и да је услед екстремне незрелости умрла, односно недовољно су јој била развијена плућа. Тада смо узели тај налаз и морам да напоменем да никакву сагласност нису тражили од нас. Нити да беба остане код њих нити било шта друго“, испричала је Дијана Мицић из Краљева.

Супруг Марко каже да они само желе да се ДНК анализом утврди да ли једна од мртворођених беба које се налазе у замрзивачу болнице у Краљеву, њихова.

„Ако јесте, хтели би смо да је узмемо, сахранимо и ставимо тачку на све. Чуо сам и да постоји могућност да су бебама извађени органи. Ако је то истина, онда ме занима због чега је то учињено. Ако није, узео бих бебу и сахранио је“, рекао је Марко.

Радиша Павловић, члан Републичке комисије за нестале бебе, каже да су га Мицићи контактирали када су чули да се тела мртворођених беба налазе у замрзивачу краљевачке болнице.

„Дијана тражи да се утврди да ли је беба која се у замрзивачу налази у једној од кеса под њеним именом, одређеним лешним бројем и обдукцијом. Али захтевамо да се ДНК анализа не уради тако што ће се узорак узети из калупа обдукованих беба, јер се у њих стављају узорци постељица и пупчаника. И то уопште није доказ да је дете обдуковано. Зато тражимо да се узме узорак бебе из кесе и упореди са Дијаниним“, рекао је Павловић.

Док су из Комисије за нестале бебе рекли да су тела пронађена, из болнице су саопштили да није реч о украденим бебама, већ о умрлим на порођају, а које родитељи нису хтели да преузму. Руководство краљевачке болнице истиче да су због тога што не постоји одлука о сахрањивању умрлих беба, морали да их држе у хладњачи.

Ненад Божовић, Н1

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.