Знате ли шта је то џихад сеобом и ко су муџахири?

1

Да ли знате да је Хиџра, у исламу пресељење, сеоба, у ствари датум од кога почиње рачунање времена у муслиманском календару?

хиџра

Наиме хиџра (негде хиџар) представља сеобу, прелазак Мухамеда из Меке у Јатриб, данашњу Медину 622. године и назива се још и џихад сеобом, пресељењем.

У исламу постоје муџахедини, ратници за веру, али и МУЏАХИРИ. Муџахир је особа која пресељењем шири ислам, а тако су називани они који су са Мухамедом 622. из Меке направили хиџру у Јатриб (Медину) и довели до ширења и раста утицаја исламског учења[1]

У литератури и доступним сајтовима можете наћи и следеће: ,,Нема сумње да је Хиџра Мухаммеда а.с. из Меке у Медину један од најважнијих догађаја у хисторији Ислама. Можемо слободно казати да је путем Хиџре остварена политичка и свака друга егзистенција исламског уммета и да је она била претходница ширењу Ислама и одбрани његових светих принципа. Због важности тог догађаја, датум Хиџре је узет као почетак исламског календара и поред других тако важних датума у исламској хисторији, као што су рођење Аллаховог Посланика, а.с., почетак његове посланичке мисије, Битка на Бедру (…) „

Дакле, пресељење, емиграција у туђе крајеве симболички означава рађање, ширење и јачање Ислама.

То је уједно и почетак вртоглавог успона Мухамедовог учења, где он сам није више само верски, него постаје и политички лидер верника.

Занимљиво да Исламски календар обележава и слави хиџру као почетак рачунања времена и највећи дан, окосницу Ислама, јер … ,, Укупна ситуација и положај муслимана (економски, друштвени, па и политички) хиџром се мијењају. Ништа више није било исто. Промијенимо ли аспект проматрања, видјет ћемо да ни у свијету није више ништа било исто. Ток повијести човјечанства је добио нови свој правац, а само, пак, човјечанству још једну своју ново одредницу и утемељење новога погледа на живот. Хиџра је та дјелница која сву дотадању повијест човјечанства раздваја од оне која је потом услиједила.“

Шта и какав ће наш свет бити после ове милион пута бројније хиџре и чега ће ови дани бити утемељење, то ћемо тек видети.

Прелаз у Медину је вишеструко значајан. Тек у овом граду ислам добија своју шансу. Убрзо је све било подвргнуто његовим правилима, а дошљаци су, уместо да поштују правила и начин живота староседелаца у чији су град дошли, убрзо све подвгнули својим правилима која су наметали често суровошћу и голом силом.

Тако је у Медини ислам оживотворен, проводио се у пракси и изграђен је систем правила који су уређивали сваки, и најбезазленији сегмент живота, који је морао бити у складу са исламским учењима.

Слобода је променила значење – веровало се да је слободан само онај ко живи по правилима прописаним Кур’ан -ом и да слободу живљења представља само поштовање прописа исламског учења.

,,Муслимани добивају своју слободу и могућност слободнога развоја. Ислам жели ући у њихове животе и уредити га на најхуманијим основама, што се дешава управо након хиџре.“

На политичком плану ислам се шири. Разједињена и, у знатној мери, посвађана арапска племена ислам успева да окупи око једне идеје, исламске државе и уједињује их.

После хиџре пише се и први устав исламске државе, позната Мединска повеља ,,Након хиџре се родило језгро будуће велике исламске државе која ће се касније простирати на три континента и која ће снагом, моћи и сјајем надмашити сва царства која су икада постојала. Након хиџре, све за ислам креће узлазном путањом, а све против њега силазном.“

Због наведенога, хиџра представља један од најзначајнијих датума у повијести ислама, али и у укупној повијести човјечанства. “

Зато се напуштање земље и одлазак у туђе крајеве у име Аллаха, сматра у исламу за веома богоугодан чин.

„А ко емигрира у име Аллаха наћи ће на земаљским многим мјестима у изобиљу“, каже Кур’ан. „А ко напусти своју кућу као емигрант у име Аллаха и Његовог Посланика, али га смрт стигне, његова награда је већ постала дужност Аллаха. А Аллах је милостив. „(4: 100)

И они су дошли као мигранти: Арбанаси пале и уништавају српске православне цркве, затиру хришћанство на Косову и Метохији:

kishad.wordpress.com

[1] http://quran.al-shia.org/bos/quran/quran-ahlebayt/01.htm#_ftn20

1 коментар

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.